Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.04.2010.
12:00
Vesti A

Po Bosni vršlja 100.000 vehabija

U BiH za sada ima oko 100.000 vehabija, a terorističku pretnju predstavljaju i "određene političke veze u vrhu bošnjačke politike" i iranske obaveštajne službe, tvrdi član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević.

On navodi da sve relevantne službe i agencije smatraju da oko pet odsto bošnjačke populacije pripada vehabijskoj strukturi i ističe da razvoj tog pokreta podržava poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Vehabizam u BiH je militantan: Dževad Galijašević
 


"Gornja Maoča je jedan od operativnih punktova vehabizma, zasnovan na teritorijalnom principu. Takvih punktova još ima oko Zenice (Šerići, Željezno Polje, Tetovo), Travnika (Mehurići), Zavidovića (Rujnici, Kamenici), Maglaja (Bočinja, Ravna), Bužima, Mostara, Sanskog Mosta, Sarajeva, na entitetskoj granici i na područjima između većinskog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva"- kaže Galijašević.

Nema kontrole


"Vehabije su islamski fundamentalisti o kojima se i dalje u BiH nedovoljno govori, a nakon Gornje Maoče, posve je sigurno da se taj problem u BiH ne drži pod kontrolom - kaže Dušanka Majkić, zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.


On je dodao da je uglavnom reč o mestima koja su veoma često na dnu socijalne lestvice, pa "članovi vehabijskog pokreta u njima žive od dugih brada i podrezanih nogavica, čekajući novac iz arapskog sveta kojim se nagrađuje njihova borba za islam" .


"Celokupna infrastruktura AID-a (bošnjačka obaveštajna služba) ostala je nedirnuta i vrlo aktivna uprkos prividnom zajedničkom funkcionisanju u Sipi i Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji (OBA)" , rekao je Galijašević i ukazao da brade i zavrnute nogavice treba da odvuku pažnju od finansijskih transakcija.


 

Srbi u strahu


Malobrojni Srbi koji žive u FBiH su uplašeni i ćute zbog straha od negostoljubivog okruženja, pretnji njihovih komšija, straha za bezbednost golih života, a strah od vehabija je samo jedan od niza strahova kojim su izloženi.

Bošnjačka politička elita, kaže Galijašević, ne čini ništa da reši to bezbednosno i političko pitanje koje BiH predstavlja u najružnijem svetlu.


Vehabizam u BiH je militantan i isključiv, objašnjava Galijašević i dodaje da je to ideologija mržnje prepoznatljiva i po vrlo siromašnoj interpretaciji islama i da zato nije ni čudo što mahom nepismeni sa periferije predstavljaju vojsku tog projekta, a "lihvari i ratni profiteri iz Sarajeva, Zenice, Travnika imitiraju kremu te ideje" .


Suočavanje sa problemom vehabija, radikalnih islamista, terorizma i organizovanog kriminala jedina je garancija brzog priključivanja BiH zajednici demokratskih država, kaže Galijašević i ističe da ne vidi razlog da Evropa radi protiv sebe i svoje bezbednosti i odobri građanima BiH bezvizni režim.

 

Logistički punktovi


Najznačajniji logistički punktovi su džamija kralja Fahda u Sarajevu i njen "lider" Nezim Halilović Muderis, te travnička Elče medresa u kojoj glavnu reč vodi Safet Durguti, dok je u Zenici to Udruženje "Ensarija" na čijem je čelu bivši glavni obaveštajac i bezbednjak odreda "El mudžahedin" Aiman Avad.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online