Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 23.06.2014.
09:51
Ž. Marković - Vesti A

GM semenom truju ojađene?

Očekivalo se da će ljudsku nesreću koju su prouzrokovale poplave pokušati da iskoriste razni mešetari, a vesti sa terena to svakodnevno potvrđuju. Poslednja se tiče poljoprivrednika u BiH kojima je stigla "pomoć" iz inostranstva, odnosno od američke kompanije Monsanto koja im je donirala svoje proizvode vredne oko 600.000 dolara.

Teško onom kome Monsanto pomaže (Foto: Ilustracija)
 

I ne bi tu ništa bilo sporno da Monsanto nije vodeći svetski proizvođač genetski modifikovanog semena! Istovremeno, u BiH je zabranjena upotreba GM organizama i proizvoda, pa su se nadležni dali u istragu o informacijama da su neki poljoprivrednici dobili takve donacije. Prema nepotvrđenim informacijama, deo pomoći već je isporučen i u Srbiji, i u Hrvatskoj, a reč je o semenu kukuruza, dok se najavljuje da bi se uskoro u regionu mogla pojaviti i GM semena paradajza, kupusa i krastavca.


Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković upozorio je da će (ukoliko na ovaj način GM seme dospe na tržište BiH i Srpske) to biti veliki udar na domaću poljoprivredu, ali i na celokupno stanovništvo.


- Već sam dobio informaciju da je GM seme kompanije Monsanto na putu ka našim poljoprivrednicima. Iako još nije potvrđeno da je to sto odsto GM seme, mi iz ranijih iskustava opravdano strahujemo da je seme genetski modifikovano. Ovde se ne radi o saosećanju ove zloglasne kompanije sa našim ugroženim poljoprivrednicima, već o pokušaju da se pod plaštom pomoći GM seme ubaci na domaće tržište, a nakon toga nam nema povratka. Mislim da bi ovde trebalo hitno da reaguju nadležne institucije i spreče ovakav način navodne pomoći i zabrane uvoz, kako bismo izbegli scenario koji je uništio mnoge poljoprivrednike širom sveta koji su poslovali sa "Monsantom". Inače, ako pogledamo neke zemlje poput Francuske koja se izričito protivi uvozu ovog semena, možemo zaključiti da to nije dobro ni za nas - kazao je Marinković.

Objavljeno na veb sajtu

Ova "donacija" Monsanta provaljena je kada su na svom veb sajtu objavili da su donirali seme DEKALB kukuruza, u količini dovoljnoj da se zaseje 3.000 hektara zemljišta. Na istom mestu navedeno je da će biti donirano i seme paradajza, krastavca i kupusa.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da niko od poljoprivredenih proizvođača u Srpskoj zvanično ne sarađuje sa američkom kompanijom Monsanto, ali da je moguće da ima njenog genetski modifikovanog semena.


- Inspekcije na terenu rade i istraživanjem semena soje otkrivene su indicije prisustva takvog semena iz uvoza, ali Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo to ne podržavaju. Nema razloga da menjamo tu politiku dok se u širem okruženju ne utvrdi kakav će biti stav u odnosu na genetski modifikovane organizme, bez obzira na to što ja, dok sam na ovoj funkciji, to neću prihvatiti - rekao je Mirjanić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.06.2014. 17:37
Оне које нису успјели потопити наци-амерички монструми, сада трују хуманитарном помоћи у виду Монсанто ГМО-сјемена...... СТРАШНО ДА НЕ НЕМОЖЕ ГОРЕ БИТИ !!!
Ponedeljak 23.06.2014. 10:13
Па шта је овде чудно.Зна се да САД трују народ широм света и са лекови,инекције,храном,уранијом..итд...итд..САД изазову неки проблем у некој држави а онда праве експирименте са својим отровном помоћи.САД не желе да постоји Република Српска и зато шаље отровну помоћ.Све што долази из Америке је отровно.Русија је донела здраву и исправну храну.
Ponedeljak 23.06.2014. 10:24
Plan se nesmetano odvija: Potopiti, ojaditi, zatrovati, unistiti. Prvo HAARP, pa "Monsanto", politicara alal vam k...c.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online