Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.04.2014.
15:45
Srna A

Za ubistva srpskih civila nema kazni

Direktor "Veritasa" Savo Štrbac upozorava da za ubistvo 283. Srba, od kojih 104 civila u "Bljesku" 1995. godine, niko nije ni optužen, dok je za smrt šest civila tokom granatiranja Zagreba Haški sud kaznio Milana Martića sa 35 godina zatvora.

Savo Štrbac, direktor "Veritasa"
 

"Već 19 godina postavljamo ista pitanja: ko i zašto pravi razliku između civilnih žrtava u Zagrebu i Okučanima i po kom kriterijumu međunarodni i nacionalni sudovi procenjuju ko i kada krši zakone i običaje rata", ističe Štrbac za Srnu.

Prema podacima "Veritasa", u "Bljesku" je ubijeno 283. Srba, od toga 104 civila, među kojima 55 žena i 11. dece mlađe od 18 godina. U selu Medari izmasakrirano je 22. Srba, među kojima 11 žena, dve devojčice od sedam i osam godina i jedan 11-godišnji dečak.

Ubijeno je sedam članova porodica Vuković – dva brata, njihove žene i troje dece.

Zaslužena kazna, navodi Štrbac, stigla je samo pilota Rudolfa Perišina, koji je oboren posle drugog bombardovanja Gradiške u Republici Srpskoj. Tamo je ubijeno deset civila, jer je hrvatska artiljerija granatirala i desnu obalu Save, a hrvatski "Mig" je dva puta gađao Bosansku Gradišku.

Pozivajući se na najnovije podatke, Štrbac kaže da su hrvatsku akciju "Bljesak" posredno "potpomogle" SAD ukidanjem embarga na uvoz oružja Sarajevu.

"Pošto je oružje išlo preko Hrvatske, ona je prevoz preko svoje teritorije naplaćivala u naturi, pa su zadržavali oko 30 odsto oružja namenjenog BiH", rekao je Štrbac.

On podsjeća da su u uvoz naoružanja u BiH bile uključene i ukrajinske i ruske letelice, ali, kako ističe, nema podatke o tome ko ih je unajmljivao.

On podseća da su akciju vodili i planirali Petar Stipetić, tada koordinator borbenih delovanja na pravcu Stara Gradiška - Okučani, zatim Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Gašljević, komandant artiljerije.

"Ovi su još živi, a oni koji su bili iznad njih, a koji su u međuvremenu umrli su: Franjo Tuđman, Gojko Sušak, Janko Bobetko i Imre Agotić. Oni su zajedno isplanirali akciju, ali niko nije do sada odgovarao, niti je otvorena istraga", zaključuje Štrbac.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji 1. i 2. maja 1995. godine proterano je oko 15.000 Srba, koji su vekovima naseljavali prostor zapadne Slavonije. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić je, zauzvrat, gađao Zagreb 2. i 3. maja 1995. godine i za to je u Haškom tribunalu kažnjen sa 35 godina zatvora.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.04.2014. 16:01
Vučko, pitaj Eštonovu za cenu srpskog života u EU...
Sreda 30.04.2014. 16:18
Kad bi poceli da pricamo, ima primera takve "pravednosti" zapada prema Srbima kao pleve. Sto mi mnogo vise smeta je da narod Srbije posle svega ne samo trpi nego i podrzava vlast koja lakejise onima kojima je - dokazano - cilj da uniste Srbe kao narod koji ista znaci na Balkanu. Kao sto su cutke bili klani u NDH, Srbi opet bez otpora podmecu grlo pod noz.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online