Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 14.01.2014.
20:11
Beta A

Šta je Markač rekao o zločinu u Kninu?

Ratni komandant hrvatske specijalne policije i pomoćnik ministra policije Mladen Markač svedočio je danas na suđenju u Zagrebu za zločin u selu Grubori kod Knina, gde je posle akcije "Oluja" u avgustu 1995. godine ubijeno šestoro starijih srpskih civila.

Svedočio u Zagrebu o zlodelima nad Srima u Kninu: Mladen Markač
 

Markač je rekao da mu je taj slučaj dobro poznat, jer je zbog njega bio u haškom pritvoru. Markač je u Hagu oslobođen krivice za ratne zločine tokom i posle vojno-policijske akcije "Oluja" u avgustu 1995.

Za zločin u Gruborima gde je ubijeno šestoro starijih civila srpske nacionalnosti, pred zagrebačkim Županijskim sudom sudi se bivšim pripadnicima specijalne policije Franji Drlji i Boži Krajini. U tom slučaju bio je optužen i Igor Beneta čije je telo 2011. pronađeno obešeno u šumi na području Zadra, a u delu javnosti se nagađa da
je ubijen.

Mladen Markač svedočio je danas da su vojska i policija vodili akciju čišćenja terena, jer je postojala opasnost od zaostalih terorista i mina. Naglasio je da za Grubore nije znao dok ga za taj slučaj narednog dana nije pitao general Zvonimir Červenko.

"Naša je policija dobila dojavu o paljevini, ali nisu znali za žrtve", rekao je Markač i dodao da su specijalci imali naredbu da evidentiraju civile na tom području i da ih u slučaju sukoba izmeste.

Pred zagrebačkim sudom trebalo je da svedoči i general Ivan Čermak, koji je u Hagu takođe oslobođen krivice za zločine tokom i posle "Oluje", ali njemu nije dostavljen sudski poziv.

Tužilaštvo tereti bivše pripadnike specijalne policije da su 25. avgusta 1995. u Gruborima ubili šestoro starijih srpskih civila i to u vreme kada je grupa specijalaca obezbeđivala put "Voza slobode" kojim je nakon "Oluje" u Split išao hrvatski državni vrh na celu s tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.01.2014. 20:33
Jaki ratnici,(nato komandovao i izradio plan,sloba izdao krajinu,pa povukli tesko naoruzanje)ubijali stare nemocne ljude,i bombardovali kolonu izbeglica !! da li ima ljigavije i monstruoznije nacije na svetu od ustasa ?
Četvrtak 16.01.2014. 12:52
Ju kolilo ustasa na nasem portalu majki im Srbsku .....!
Četvrtak 16.01.2014. 12:58
Markac je ustaski zlocinac.Ubijali samo stare , nemocne, civile i zarobljene.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online