Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.03.2010.
07:21
Dan A

Koljači Srba stigli iz Crne Gore?

NVO "Amnesti" uputila je javni poziv vrhovnom državnom tužilaštvu i Upravi policije Crne Gore da saopšte šta su uradili po pitanju krivične prijave koju su podneli 10. marta 2009. protiv više lica iz pljevaljske Bukovice zbog učešća u ubistvu nekoliko desetina srpskih civila u čajničkim selima Ponikve, Šapići i Trpinje 14. februara 1993.

Iz Amnestija su saopštili da su, uz prijave, predati neoborivi dokazi da su pojedini Bukovičani učestvovali u napadu na ova sela, da je za napad korišćena teritorija Crne Gore i da su tom prilikom poubijani i na zverski način izmasikrirani srpski civili.

"Tražimo da Tužilaštvo i Uprava policije kažu šta su dosad uradili. Jesu li odbacili prijavu ili još rade na prikupljanju podataka. Možda se dešava ono najgore, a to je da prijava stoji sklonjena i skuplja prašinu u nekoj fioci, kako bi se sakrilo da se ovaj zločin desio", navodi NVO "Amnesti", uz objašnjenje da je nedopustivo da i policija i tužilaštvo sve vreme ćute.

Starci, žene i deca: Masakrirano telo 13-godišnjeg Željka Mašića

U toku napada 1993. na zverski način u napadu muslimanskih snaga iz Goražda, preko teritorije Crne Gore i uz pomoć i učešće crnogorskih državljana ubijeni su: Dušanka Mašić, Branko Mašić, Trifko Dačević, Božo Dačević, Stanojka Dačević, Stanija Dačević, Duško Katana, Vučko Kovačević, Stevo Kovačević, Dušan Čokorilo, Darinka Pjević, Željko Mašić, Miroslav Krnojelac i drugi, dok je Polka Mašić preminula od posledica torture u Goraždu.

Neprihvatljivo je da se o zločinu u čajničkim selima ćuti punih 17 godina, odnosno da javnost Republike Srpske i Crne Gore o tim ubistvima sve zna, a da se nadležni istražni organi oglušuju. "Vaše ćutanje nas navodi na sumnju da postoji plan da se dešavanja vezana za pomenuti zločin ne pominju, kako bi se na taj način prikrile i druge nelegalne radnje.

Put kojim su došle muslimanske snage iz Goražda na teritoriju Crne Gore, Bukovice, a potom napali s leđa nezaštićena srpska sela, put je kojim se pre, a i kasnije, uz pomoć pojedinih Bukovičana, švercovalo oružje, hrana, cigarete za Goražde.

Neotvaranjem istrage oko ubistva civila želi li se možda sakriti priča o kriminalnim radnjama '90-ih", navodi "Amnesti" i objašnjava da bi državni organi, ukoliko im je stalo do svog ugleda, ali i Crne Gore, trebalo da reaguju.

Posebno je takva potreba naglašena i zbog tužbi pojedinih žitelja Bukovice protiv Crne Gore, kojima se traži odšteta zbog neadekvatne zaštite '90-ih, za vreme rata u BiH. "Svi građani prema kojima je postupano nepravično treba da traže odštetu. Upravo zato bi bilo potrebno ispitati šta se tada dešavalo u i oko Bukovice, kako se stvarne žrtve ne bi zaboravile, a pojedini krivci proglasili žrtvama", upozorava "Amnesti".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online