Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.10.2013.
16:07
Beta A

Novinarka Bete kažnjena na sudu zbog Dodika

Osnovni sud u Banjaluci doneo je presudu prema kojoj je dopisnica agencije Beta iz Banjaluke Ljiljana Kovačević dužna da isplati 5.000 konvertibilnih maraka (oko 2.500 evra) predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog vesti pod nazivom Krivična prijava protiv Dodika i ministara, objavljene u februaru 2009. godine.

Predsednik RS Milorad Dodik
 

Agencija Beta je 19. februara 2009. godine objavila vest dopisnice iz Banjaluke Ljiljane Kovačević da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnela krivičnu prijavu protiv tadašnjeg premijera RS Milorada Dodika i nekoliko ministara i osoba iz RS, jer su naneli štetu budžetima BiH i RS u iznosu od 145 miliona konvertibilnih
maraka.

Sud: Htela da uništi Dodikov ugled

Banjalučki Osnovni sud je ocenio da je tužena novinarka imala nameru da naruši Dodikov ugled, "predstavljajući ga u javnosti kao lice koje je izvršilo kriminalne radnje i oštetilo državu zloupotrebljavajući javnu funkciju". U obrazloženju presude još stoji da je Sud uzeo u obzir medicinsko veštačenje sudskog veštaka Nere Zivlak-Radulović, koja je navela da objavljena vest predstavlja "izuzetno jak napad na čast i ugled tužioca" i da je ta vest "izazvala duševne patnje kod tužioca".

U obrazloženju presude navodi se da objavljena vest "suštinski odgovara podacima iz krivične prijave", ali da je tužena novinarka "propustila da navede da se radi o sumnji u izvršena navedena krivična dela".

"Sadržaj saopštenja agencije Beta od 19. februara 2009. godine, pod naslovom 'Krivična prijava protiv Dodika i ministara', čiji je autor tužena novinarka, suštinski odgovara podacima iz krivične prijave.
 

Novinarka se nije "ogradila"

Međutim, krivična prijava je podnesena zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična dela pranja novca, poreska utaja, zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja i organizovani kriminal i da je u tim delima oštećen budžet RS, dok je tužena u saopštenju propustila da navede da se radi o sumnji da su izvršena navedena krivična dela, već je saopštila da je krivična prijava podneta, jer su tuženi i nekoliko ministara i osoba RS naneli štetu budžetima BiH i RS", navodi se u presudi.

Pročitajte još: Dodikove nove optužbe na račun dopisnice Bete

Na taj način, stoji u presudi, novinarka Bete je "neistinito informisala javnost o krivici" tadašnjeg premijera Dodika, koja, kako je nevedeno, nije utvrđena u krivičnom postupku.

Agencija Beta: Dodik obmanuo javnost

Dopisnica Bete iz Banjaluke Ljiljana Kovačević žaliće se na presudu Osnovnog suda u tom gradu. Novinska agencija Beta je uverena da će viši sud poništiti tu presudu.

Osnovni sud u Banjaluci je odredio novčanu kaznu Betinoj dopisnici procenivši je odgovornom po prijavi Dodika za "povredu časti i ugleda" zbog objavljivanja vesti o tome da protiv njega postoji krivična prijava za zloupotrebu novca iz budžeta.

Agencija Beta naglašava da iz same presude proističe da je Dodikova tužba neosnovana i da je novinarka Kovačević trebalo da bude oslobođena optužbe. Beta će davati podršku svojoj novinarki u tom sporu do kraja.

Pored tužbe protiv novinarke Bete, Milorad Dodik je u više navrata, javno, verbalno napadao Betinu dopisnicu i iznosio neistine u vezi sa tim slučajem.

Dodik je obmanuo javnost rekavši da Beta nikada nije objavila njegovu reakciju povodom vesti iz 2009. godine koja je po njemu sporna. Beta je, naime, tada objavila celovit Dodikov odgovor, kao i reagovanja njegovih saradnika istim povodom.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.10.2013. 17:48
Тако и треба новинарима који углавном,да би постигли што више,лажу и увек прођу некажњено.Коначно ће неко за лаж и да плати.Браво за пресуду!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online