Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.09.2013.
13:22
Beta A

Josipović ima plan za Vukovar

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović najavio je da "priprema neke inicijative" koje bi pomogle u smirivanju napete situacije u Vukovaru i postizanju dogovora oko dvojezičnih natpisa u tom gradu.

Josipović: Smirićemo napetosti u Vukovaru

U intervjuu za današnji zagrebački Jutarnji list, Josipović je rekao da se u Vukovaru mogu ostvariti oba interesa - i pravo srpske zajednice na svoj jezik i pismo, i opravdano uvažavanje ratnih trauma.

"Mislim da je nedostajalo razgovora koji bi uključivao zainteresovane građane i udruženja u postupak primene zakona", ukazao je Josipović.

Na pitanje kako rešiti situaciju u Vukovaru koja je eskalirala posle postavljanja dvojezičnih natpisa na latiničnom i ćirličnom pismu na zgradama javnih ustanova, on je podsetio da je pre nekoliko meseci, kada je ta tema takođe bila vruća, razgovarao s predstavnicima Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji se protivi dvojezičnim tablama, i predstavnicima srpske zajednice.

"Činilo mi se da je moguć dogovor o načinu i dinamici sprovođenja zakona, kao i mestima gde bi se ćirilični natpisi postavili. Istina, ima ljudi koji nisu za dogovor, ali takvi su manjina. Najbolje bi bilo da su prvu tablu zajedno postavili predstavnici vlasti, branitelji i predstavnici srpske zajednice", ocenio je Josipović.

Neredi u Vukovaru kada su polomljene table na ćirilici
 

Na primedbu da situacija podseća na događaje sa splitske Rive i pokušaj Hrvatske demokratske zajednice da nasilno sruši vladu pokojnog premijera Ivice Račana, Josipović je rekao da "naravno da postoje oni koji bi situaciji iskoristili za dnevno-političke svrhe", ali da ne misli da je sada to dominantna ambicija onih koji su nezadovoljni ćirličnim tablama".

Podsetio je da su sve stranke u nekoj fazi odlučivanja bile za uvođenje dvojezičnosti i da sada zajedno s drugim institucijama moraju da pokažu da im je dobrobit zemlje ispred mogućih dnevno-političkih poena.

Pošto su u Vukovaru prošlog ponedeljka osvanule dvojezične table na pojedinim javnim ustanovama, održan je protest tokom kojeg su demonstranti skinuli ili razbili tri postavljene dvojezične table. Tada su u koškanju s policijom, koja nije primenila silu, lakše povređena četiri policajca. U međuvremenu su table ponovo postavljene, ali demonostranti više nisu pokušavali da ih skinu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.09.2013. 13:58
Konačno rešenje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online