Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 20.08.2013.
13:34 >> 17:00h
dnevnik.hr A

Sa pasošem SCG stigla iz Pariza u Pulu?!

Iako je državna zajednica Srbije i Crne Gore prestala da postoji pre sedam godina, to nije sprečilo ambasadu Srbije u Parizu da 2010. godine jednoj gospođi izda pasoš upravo te zemlje.

Pasošem države koje više nema preko pola Evrope

Državljanka Srbije (63) s prebivalištem u Parizu bila je primorana da provede dva dana na aerodromu u Puli jer hrvatske vlasti nisu mogle da je puste u zemlju sa nevažećim pasošem. Odnosno, žena je imala pasoš državne zajednice Srbije i Crne Gore (Jugoslavija do 2003.), koji se već godinama ne koristi.

"Sprovedenom graničnom kontrolom utvrđeno je da osoba nema ispravan pasoš pa joj je u skladu sa Zakonom o strancima odbijen ulazak u Hrvatsku", rekli su u Policijskoj upravi istarskoj.

Zbrka oko pasoša starije sugrađanke najverovatnije je nastala zbog toga što je Vlada Srbije važenje starog, plavog pasoša, produžila do 2012. godine, iako je crveni biometrijski počeo da se izdaje još 2008. godine. Ovaj ustupak je napravljen upravo zbog dijaspore, koja zbog ogromnih gužvi u konzularno-diplomatskim predstavništvima nije mogla po godinu dana da stigne na red.  

Budući da Državna zajednica Srbije i Crne Gore ne postoji već sedam godina, pravo je čudo kako je gospođa uopšte sa tim pasošem uspela da izađe iz Francuske, a još je čudnije što ga je naša ambasada izdala 2010. godine, to jest četiri godine pošto se zajednica Srbije i Crne Gore raspala, a novi crveni pasoši Srbije već uveliko počeli da se izdaju.

Državljanka Srbije je u ovoj jedinstvenoj situaciji ipak puštena u Hrvatsku, jer joj je zdravstveno stanje bilo loše, a kako se uputila kod rodbine koja živi u toj zemlji hrvatske vlasti su joj dopustile privremeni boravak bez adekvatnih dokumenata.

MIP: Bila obaveštena da joj treba novi pasoš

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije danas navodi da su srpskoj državljanki Zorki Đurašinović, koja je zadržana u Hrvatskoj zbog nevažećeg pasoša, više puta date precizne informacije za dobijanje biometrijskog pasoša. Ministarstvo takođe navodi da se "do sada niko sem imenovane nije obraćao povodom sličnih problema".

"'Plave', stare putne isprave izdavane su do 31. decembra 2011. godine, kada je zakonski prestala njihova važnost", dodaje ministarstvo i precizira da su takve putne isprave izdavane sa rokom važenja od 10 godina u skladu sa tada važećim zakonom.

Ministarstvo takođe ukazuje da je veliki broj srpskih državljana tražio izdavanje stare putne isprave do izdavanja novih, znajući da im rok ističe, kako bi premostili probleme iz radno-boravišnog statusa.

Utorak 20.08.2013. 21:06
Mi vlasi znamo gde je stigla ako je do pule xD
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online