Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 29.07.2013.
15:02
in4s.net A

Skandal: Radnik iz Srbije ugrožava bezbednost CG?

Skandalima u režiji crnogorske tajne policije nikad kraja. Njegoš Šimun (55), radnik Železnice Srbije koji u statusu raseljenog lica sa Kosmeta živi u Sutomoru, ugrožava nacionalnu bezbednost i javni poredak Crne Gore, piše list ''Dan"

Do ovog ''otkrića" došla je Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) koja je Ministarstvu unutrašnjih poslova preporučila da Šimunu ne dozvoli stalno prebivalište u Crnoj Gori, za koje je podneo zahtev pre sedam meseci. Šimun kaže da je zapanjen tvrdnjom ANB-a sadržanom u aktu koji mu je u zgradi MUP-a u Podgorici dat na uvid, iz kojeg proizilazi da je de fakto državni neprijatelj. I to, kako kaže, utoliko više se čudi takvom ''nalazu", jer se protiv njega ne vodi istraga za bilo kakvo krivično delo, o čemu je potvrdu suda priložio prilikom predaje zahteva za stalno prebivalište u MUP-ovoj Područnoj jednici u Baru.

Foto: Ilustracija

Načelnik Direktorata za upravne unutrašnje poslove MUP-a Abdulah Abdić, uputio je Šimunu poziv da se 25. juna javi tom organu u svojstvu stranke u predmetu koji se tiče njegovog zahteva za stalno prebivalište u Crnoj Gori.

''Odazvao sam se pozivu, ali sam ostao potpuno zatečen kada mi je rečeno da ANB tvrdi kako postoje smetnje sa aspekta nacionalne bezbednosti u vezi sa mojim zahtevom. Službenica MUP-a Jasmina Kožar mi je dala na uvid dokument Agencije za nacionalnu bezbjednost u kome to zaista piše. Nije mi dozvoljeno da dobijem kopiju tog papira, ali svejedno on postoji, iako nema blage veze sa istinom", kaže Šimun.

Pošto mu je data mogućnost da se izjasni u vezi sa konkretnim tvrdnjama ANB-a, na zapisniku sačinjenom u MUP-u, Šimun je izjavio da su mu otac i majka crnogorski državljani, i to otac iz Pive, a majka iz Velike, te da je možda to razlog da mu ANB ne da pozitivno mišljenje.

''Može biti da je razlog mog odbijanja taj što sam Srbin i da za mene nema mesta u Crnoj Gori. Mislim da je možda razlog i to što se zovem Njegoš'', piše u zapisniku koji su osim Šimuna, potpisali i službenici MUP-a Jasmina Kožar i Vidak Knežević.

Pre Šimuna, sa istim obrazloženjem MUP-a i tvrdnjama ANB-a, odbijeni su zahtevi za stalno prebivalište njegovim prognanim sunarodnicima iz Peći - Draganu Ćoroviću, Dragani Đokić i Rajku Miliću, takođe Pećancima nastanjenim u Sutomoru. Svo troje su tužili MUP Upravnom sudu, pred kojim su ubrzo dokazali neosnovanost rešenja kojima su odbijeni njihovi zahtevi, posle čega im je omogućeno da se stalno nastane u Crnoj Gori.

Šimun ističe kako je siguran da će isti epilog biti i sa njegovim slučajem, iako MUP posle njegovog izjašnjenja nije još uvek doneo nikakvo rešenje, premda je zakonski rok podavno istekao.

Ponedeljak 29.07.2013. 15:24
Mozda je imao puno kasikica za sladoled a bezbednjaci mislili da je seme lopate pa eto ti opasnosti za bezbednost crnr gore. Cuo sam dasu ranije uhapsili jednog sladoledziju zbog istog krivicnog dela.
Ponedeljak 29.07.2013. 19:34
Zasto Srbija ne prekine sve odnose sa tim Crnogorcima? Zbog svega sto se desava i desavalo se, prvo bih im zabraanio obrazovanje u Srbiji, pa neka ostanu na svojim Univerzitetimma, kad su pogani. Nije narod kriv, ali oni i Albanci su za mene odavno u istoj ravni sto se tice neprijatelja drzave.
Utorak 30.07.2013. 01:03
Tako to rade nacionalisti i neobrazovani ljudi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online