Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.02.2010.
16:58
Srna A

Silajdžić opet upozorava Srbiju

Bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić osudio je, kako tvrdi, nastavak ciljane i neistinite kampanje srbijanskih zvaničnika protiv člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koga srpske vlasti terete za učešće u ubistvu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Haris Silajdžić i dalje protiv utvrđivanja odgovornosti

U saopštenju iz Silajdžićevog kabineta navodi se da su oni u stalnom kontaktu sa Ganićem, koji od početka svoje posete potpuno slobodno boravi u Londonu i nesmetano vrši svoje aktivnosti, te da će se u Sarajevo vratiti prema utvrđenom planu i programu.


"Interpol BiH je dobio zvanično obaveštenje iz Velike Britanije da ne postoji bilo kakva poternica protiv Ganića. S obzirom na sve ove činjenice Kabinet još jednom ozbiljno upozorava srbijanske zvaničnike da se uzdrže od svih manipulacija u vezi sa ovim slučajem", navodi se u saopštenju.


U saopštenju se ističe da "Kabinet osuđuje i izjave srbijanskih zvaničnika da je rat u BiH počeo 3. maja 1992. godine".

"Podsećamo na činjenicu da je agresija na BiH započeta 6. aprila te godine, te da je do 3. maja Sarajevo bilo uveliko granatirano, a da je proces etničkog čišćenja od strane Republike Srpske i Miloševićevog režima već bio završen u nekim opštinama u BiH", kaže se u saopštenju.
 

Ejup Ganić

Zvaničnici Srbije potvrdili su ranije da je Ganić, protiv koga Tužilaštvo Srbije za ratne zločine vodi istragu za zločine počinjene u BiH, u petak zadržan na aerodromu u Londonu, nakon čega je pušten.


Ministar pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da je sudskim organima Velike Britanije upućen zahtev za ekstradiciju Ganića, koji je osumnjičen za zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.


Ganić je demantovao da je u petak ujutru zadržan na aerodromu u Londonu zbog poternice koju je raspisao Interpol Srbije, navodeći da je čekao prtljag i da je sve "orkestirano iz Beograda".


Dačić: Ganić je bio uhapšen

 

Ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić bio je uhapšen u petak na aerodromu u Londonu, ali je i pušten, potvrdio je u nedelju srpski ministar policije Ivica Dačić.

 

"Apsolutno je tačno da je Ejup Ganić bio uhapšen u Londonu, ali i da je pušten posle hapšenja, i sada čekamo zvanične informacije iz Londona, posle čega ćemo videti šta ćemo preduzeti dalje", rekao je Dačić u Mitrovom Polju kod Vrnjačke banje.


Ministar inostranih poslova Sven Alkalaj potvrdio je petak da je Ganić tog jutra bio zadržan na londonskom aerodromu, ali da je pušten i da će nastaviti svoje dogovorene obaveze u Londonu, nakon čega se vraća u BiH.


Portparol Ministarstva inostranih poslova BiH Zlatan Burzić rekao je u petak da je Ganić bio nakratko zadržan na aerodromu u Londonu, ali da će, zahvaljujući brzoj intervenciji i diplomatskim kontaktima, nesmetano obaviti aktivnosti zbog kojih je otišao u Veliku Britaniju, i da će se nesmetano vratiti u BiH.


On je rekao da je Alkalaj odmah po saznanju za Ganićev slučaj kontaktirao njega lično, Ambasadu BiH u Velikoj Britaniji, britansku Ambasadu u Sarajevu i Forin ofis.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, poternice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.


Pripadnici Armije BiH i Specijalne jedinice MUP-a BiH napali su 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici kolonu Jugoslovenske narodne armije koja se povlačila iz Sarajeva prema kasarni u Lukavici.


Dan ranije, pripadnici takozvanih „Zelenih beretki“ napali su i Dom JNA u Sarajevu.


Prema podacima Centra javne bezbednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.
 

Predmet "Doborovljačka" preuzelo je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nakon što je pre nekoliko godina rasformirano vojno tužilaštvo u Beogradu, koje je vodilo taj predmet.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online