Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 01.07.2013.
10:31
index.hr A

Rudan: Mogli smo se "samoubiti“ na pametniji način

Ulazak Hrvatske u EU je svakako veliki događaj za građane, ali su kod velikog broja (poznatih) Hrvata ipak podeljena mišljenja o ovom događaju.

Reklo bi se da Vedrana Rudan nije optimista po pitanju ulaska Hrvatske u EU
 

Vedrana Rudan je u svojim kolumnama često opširno pisala o Evropi i šta će im ulazak u EU doneti. Ovog puta je bila izuzetno kratka. Rekla je samo : "Ono što se naziva Republika Hrvatska moglo se 'samoubiti' i na pametniji način". Jasan je njen stav, zar ne?

"Mislim da smo se zaj**ali"

Njeno mišljenje deli i Srđan Ćuk, poznatiji pod imenom General Woo, koji je izjavio: "Nisam zadovoljan. Načelno sam protiv ulaska jer ne mislim da ulazimo u zajednicu u kojoj će sve funkcionisati onako kako mi očekujemo. Na kraju, i ja sam za ulazak u neki oblik zajednice, ali ne na ovakav način i pod ovakvim uslovima. U svakom slučaju bih bio "za" pod uslovom da smo ravnopravni, ali jasno je da nisu fer. Ukratko, mislim da smo se zajebali".

 

Oliver Dragojević je takođe bio skeptičan oko toga šta ulazak u EU donosi.

- Ne slavim. Ulazimo u EU po njihovim pravilima, pa to i nije najsjajnija situacija. A

Dragojević skeptičan

narod kao narod, mi se teško prilagođavamo i trebaće puno vremena pre nego što to profunkcioniše. Ako uopšte profunkcioniše. Do tog trenutkamalo ko može da predvidi šta ćemo dobiti, a šta izgubiti. Nažalost, primanja ostaju ista, standard bi mogao pasti a već je ionako na niskim granama. S druge strane, ulazak me raduje zbog koncerata, pa verujem da ćemo imati prilike da vidimo mnoge popularne izvođače koje dosad nismo gledali. Nisam dobar prognozer, ali nisam optimističan".

Glumac i voditelj Tarik Filipović ima podeljena osećanja..

- Moji osećaji su podeljeni jer se radi o velikoj nepoznanici. Nadam se i očekujem da će se neke stvari urediti jer se bezakonje na ovim prostorima prenosi s kolena na koleno pa se nadam da će ulazak doneti i neke pozitivne promene. U svakom  slučaju sam vrlo radoznao i videćemo kako će se to odraziti na standard građana. Ipak, postoji mala doza straha i zrnce tuge čiji uzrok ne mogu definisati. Osećam kao da mnogi dele moje mišljenje jer način na koji nam je sve prezentovano nije bio idealan. Videli smo samo pozitivne strane ulaska. A što se slavlja tiče, nisam slavio".

"Mi smo oduvek deo Evrope...Nemamo mi tu balkansku kulturu"

Mnogi su optimistični uz dozu skepse. Tako npr. Tereza Kesovija kaže da je već dugo u Evropi "tako da joj ovaj ulazak ne deluje kao posebno veliki korak".

- Naravno, ako će taj ulazak značiti da ćemo biti patuljci u zagrljaju King Konga, to nikako nije dobro za nas. A očekivanja nemam, ako sama ne zaradim, niko mi neće dati. Na kraju krajeva, kada vam neko nešto daje ili poklanja, morate se zapitati zašto to čini."

Njena kolegica Josipa Lisac smatra da je Hrvatska oduvek bila deo Evrope.

Uvek smo bili pod tuđincem: Josipa

- Sigurno da je ulazak pozitivan za nas. Posebno zato što nam uvek treba neko sa strane da nam kaže da vredimo jer još nismo samostalni. Istorijski gledano, uvek smo bili pod tuđincem. Naravno, mi jesmo talentovani, ali kroz noviju istoriju nismo imali prilike da pokažemo koliko zapravo možemo. Naravno, jednim delom i zbog rata, ali to nije opravdanje. Pozitivno sam orjentisana jer mi smo oduvek bili deo Evrope. Zagreb je bio "mali Beč". Mi nosimo kulturu i, uprkos tome što Balkan smatram predivnim prostorom, mi nemamo tu balkansku kulturu. Uvek smo razvojno inklinirali zapadu. Kod nas se stalno vrtela Evropa, a evropski delujemo i kroz nauku, kulturu i sport. Doduše, nismo baš složni pa se nadam da će se u EU to malo popraviti."

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.07.2013. 12:07
Kome se Hrvatska priključi, taj se mora raspasti. Tako je uvek bilo!
Ponedeljak 01.07.2013. 21:27
Ali niste nego ste ubili moju drzavu i indirektno krivi za smrt 300000 njenih gradjana. 3 miliona izbjeglica od kojih pola nikad vise nece zivjeti gdje je zivjelo. To je preskupa karta za bilo kakvu uniju. Rzjbl ste Jugo zbog ovoga danas. Tudje hocemo svoje nemamo je moto koje vas vodi.
Ponedeljak 02.09.2013. 14:45
DALA BABA DINAR DA U KOLO UĐE...A DVA DA IZ KOLA IZAĐE !!! HRVATI SREĆAN VAM SUNOVRAT SA EU....BOLJE I NE ZASLUŽUJETE !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online