Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 19.06.2013.
05:27
M. Roknić - Vesti A

Jad i čemer na Kordunu

Posle tri decenije provedene u Australiji, u Melburnu, Stanko Milić Makarun odlučio je da se vrati u zavičaj, u svoju Blatušu na Kordunu. Dugo je odgađao to putovanje, znao je da će ga ispuniti nemirom i tugom. Rodna kuća je godinama zaključana, škola do nje odavno pusta, a crkvena zvona oglase se samo kada ispraćaju pokojnike na poslednje putovanje.

Zavičaj kao pustoš: Stanko Milić Makarun
 

I čini mu se nekako, kao da dolazi na pogreb svojoj Blatuši, Kordunu. Zapaliće sveće u crkvi Svetog Nikole pokojnim roditeljima, komšijama i zavičaju. Baš tim redom, jer se uverio da i zavičaj umire.
 

Bolje konopac, nego povratak

- Australiji nijedna nije ni do kolena. Hoćeš standard, klimu, slobodu, sve se te blagodeti u njoj podrazumevaju. Za nas koji smo došli sa ovih prostora, koji smo u detinjstvu i mladosti na ovoj oskudnoj zemlji ponikli, Australija je bila raj na zemlji. Moju suprugu je, kada smo prvi put posetili Blatušu, negde 1978. godine, moj otac pitao: "Boga ti, Evice, bili se htela vratiti?" Rekla mu je: "Znaš šta, pre bih se obesila nego vratila" - seća se Makarun.

- Kada sam, posle toliko godina, krenuo od Vrginmosta, uz Polojsku stranu, imao sam osećaj da prolazim kroz tuđu zemlju, nepoznat kraj. Sve je zaraslo i zapušteno. A tek kada sam se spuštao prema mojoj jadnoj Blatuši, vidim mrtvo selo, bez života. Sve je propalo, opustelo, osećaš samo blizinu smrti, kao da je u svakom sokaku, u svakoj kući - priča kroz suze, prisećajući se svog sela kada je odlazio u svet.


Tada je sve pucalo od života i mladosti. Stanko pamti puno selo svojih vršnjaka, momaka, devojaka, pesme i igre. Zborove, momačka dozivanja i dogovaranja na koje prelo, u Šikare, Tuk, Šiljke... Sve su to pomele razne oluje, nema više mladosti i pesme u Blatuši. Sada je tu dvadesetoro starčadi, čija je jedina briga ko će ih sahraniti.


- Isplakao sam ovde u kući taj jad i čemer. Zovu me prijatelji iz Melburna, teše me, govore: Nemoj tugovati, to tako mora biti. I sam vidim da mora, ali tužno je kada ovo proživljavaš. Supruga mi savetuje da uzmem lekove za smirenje. Ne pomažu ni tablete. Jači je moj jad i tuga od njih, kada gledam ovu pustoš - priča Stanko.

Stanko ispred rodne kuće
 

Ne može da se ne seti roditelja, komšija, koliko su teško radili da se održe na toj škrtoj zemlji. Zlatom su plaćali svaku parcelu, a sada je njihova deca i unuci prodaju u bescenje i brišu i poslednji trag da su ikad na njoj živeli. Ovo nekoliko staraca održava ognjišta, a svaki dan se poneko ugasi. Oni koji su daleko čuvaju svoja sećanja i uspomene. Sve ređe dolaze, baš kao i on, jer nema ko da ih dočeka, da im se obraduje, povede kordunašku ojkaču i podeli sećanja sa njima na vreme kada su odlazili u daleki svet.

tItalijani najsložniji

- Bivši australijski premijer izgubio je izbore jer je svojima rekao: "Australci, ugledajte se na ove nove, vidite kakve imaju kuće, dvorišta, automobile, vidite šta i koliko rade!" Tamo tek 15 odsto starosedelaca ima vlastite kuće, a od nas pridošlih oko 75 odsto. Italijani su u tome najbolji, ali su i najbolji radnici. Oni su i najbolje povezani, pomažu se međusobno. Naši nisu takvi, kod naših caruju ljubomora, zavist i zloba - kaže Stanko.

A Stanko, Makarun, kako su ga u Blatuši zvali, otišao je kao mladić, pre gotovo 45 godina, kod ujaka u Melburn.


- Bio sam potpuno zbunjen. Ujna prvih desetak dana sprema jelo, a meni svaki dan sve nelagodnije. Odvažim se jedan dan i kažem: Ujna, nemoj me više gostiti, ja sam došao da ostanem! A ona mi kaže: "Ma, jok, dete, pa tako mi ovde živimo." Odmah mi je bilo jasno da je to zemlja u kojoj ću ostati. I nisam gubio vreme, pa sam ženi i deci brzo poslao papire i garancije - priseća se Stanko prvih dana u Australiji.


Prvi posao dobio je u Fordu, zatim je radio u fabrici kablova, sve dok nije upoznao jednog Dalmatinca, koji je daleko više zarađivao upravljajući velikim dizalicama i građevinskim strojevima. Pristao je da i njega obuči za taj dobro plaćeni posao, na kojem je zaradio i penziju. I kao penzioner je nastavio da radi, onako na crno, uređuje poznanicima kuće, keramiku, fasade, okućnice, kupatila, staze... A i danas ima svoju bravarsku radionicu.


- Snašao sam se dobro, naučio sam raditi još kao dete u Blatuši, a supruga je bila još posvećenija poslu, pa i pametnija, samo joj to ne smem priznati - šali se Stanko.
Za Australiju bez ustezanja kaže da je obećana zemlja, najlepša na kugli zemaljskoj, a video je i Ameriku, Kanadu, Nemačku...


- Svaki naš čovek oseća se u toj zemlji uspešnim, osim onih koji su zarađeno trošili po kafanama - zaključuje Stanko.

Sreda 19.06.2013. 09:44
Nije samo Blatusa zarasla,svako drugo selo gde su Srbi ziveli je takvo.Jadno i tuzno.
Sreda 19.06.2013. 07:06
neznam sta je bolje?potrosit sam steceno ili da to drugi uradi.u glavnom kafandzije nece plakat za svojom ostavstinom, nit ce mu bit zao umrijet,nit ce se iza njega klati kao psi ko ce vise zgrabi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online