Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 16.06.2013.
14:51
Srna A

"Progon SPC sveštenika u režiji ministara koje je opila vlast"

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, upozorava da se u Crnoj Gori u poslednje tri godine vrši progon sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i ocenjuje da to nije državni projekat nego odluka jednog broja ministara "koje je opila vlast".

Foto: Ilustracija
 

"Ne vidim nijedan razlog zbog koga se u Crnoj Gori progoni manja grupa pravoslavnih sveštenika. Reč je o ozbiljnim, odgovornim, obrazovanim porodičnim ljudima ili monasima i monahinjama koji godinama i decenijama žive u Crnoj Gori, ali nemaju crnogorsko državljanstvo", kaže DŽomić u intervjuu Srni.

On pojašnjava da su se svi ti ljudi godinama uredno prijavljivali nadležnim organima i od njih dobijali dozvole za boravak.

"U jednom političkom trenutku, tačnije kada je na čelo MUP-a Crne Gore došao Ivan Brajović, bez ikakvog razloga zahtevi tih sveštenih i monaških lica su - ili odbijani ili MUP nije odgovarao na žalbe", pojašnjava DŽomić.

Prema njegovim rečima, ministar Brajović i slični prikazivali su te ljude kao nekakvu, navodnu, ilegalnu grupu koja nezakonito boravi u Crnoj Gori. On precizira da je kulminacija te drame bila u februaru 2012. godine, kada je za vreme vanrednog stanja sedmorici pljevaljskih sveštenika naloženo da napuste Crnu Goru, iako je zbog snežne mećave na snazi bila zabrana kretanja. Upravni sud je poništavao ta rješenja MUP-a i nijedno nije izdržalo sudsku provjeru.

"Vodili su kaubojske, a ne upravne postupke. Ti ljudi, a i lično sam svedok, tretirani su kao građani ko zna kog reda iako imaju više godina fakultetskog obrazovanja nego, recimo, svi zaposleni u područnoj jedinici MUP-a u Podgorici", ističe DŽomić, koji još ne želi da veruje da je u ovom slučaju reč o državnom projektu Crne Gore.

On smatra da su u pitanju "ostrašćeni partijski pojedinci koji se, iako kritikuju famozne devedesete, ponašaju kao da je sada stupila na snagu rezolucija Informbiroa".

Džomić smatra da je neke ljude, koje je prvi put zapala ministarska funkcija, zanela i obeznanila vlast, tako da su pomislili da mogu da rade šta god hoće, ali da se vidi da, ipak, ne može tako.

"Za sad znam da samo nas trojica, iako je moj slučaj medijski najviše ispraćen, navodno ugrožavamo nacionalnu bezbednost Crne Gore. Kako, kada, s kim, s čim, gde i zašto - još ne znamo i, sudeći po svemu, nećemo ni znati", navodi Džomić.

Džomić pita od kada su to sveštenici Crkve koja je "rodila i utvrdila Crnu Goru" opasni po njenu bezbednost!?

"Da su napisali da smo opasni za budućnost koju vide neki tipovi iz nekih stranaka na svoj način, onda bih i razumeo jer nam se pogledi ne moraju nužno poklapati... Da su nas pitali kako vidimo Crnu Goru u budućnosti - dobili bi odgovor. Vidimo je kao demokratsku državu i kao društvo jednakih šansi. Ali, napisati da smo opasni za nacionalnu bezbednost mnogo je pa da je i pokojni Tito živ. Ako ja i još dva sveštenika ugrožavamo nacionalnu bezbednost Crne Gore onda mirne duše i savesti mogu da tvrdim da tu bezbjednost još više ugrožavaju oni koji to bez dokaza tvrde", istakao je Džomić.

Uostalom, kaže prota podgorički, američki Stejt department već drugu godinu zaredom u svoj izveštaj o kršenju ljudskih prava u 179 država sveta uvrštava i njegov slučaj.

"Vreme je da se sa tim prekine i da MUP svim sveštenicima svih vera dozvoli boravak, a da se protiv svakoga ko krši zakonske propise pokrenu postupci u skladu sa zakonom", zaključio je Džomić u intervjuu Srni.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.06.2013. 17:18
RECIPROCITET---Crnogorci još više navalite u Srbiju PREMALO VAS JE.
Nedelja 16.06.2013. 19:51
Још је добро да су живи свештеници СПЦ у ЦГ,јер онај ко је Црногорцима "саветовао" прогон српских свештеника,навикао је да их убија,чиме год стигне!
Nedelja 16.06.2013. 21:23
Ostavi se Đomiću Tita nisi mu ni do koljena.Tebe protjeruju a ti imaš kamo, a nas su protjerali i još uvjek nismo nigdje prispjeli i sve vas za to zabole k....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online