Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 26.05.2013.
19:15
Srna A

Zašto BiH ćuti o zločinima u Jošanici?

U Jošanici kod Foče danas je služen parastos za 56 srpskih civila koje su 1992. godine nakon brutalnog mučenja ubili pripadnici Armije RBiH.

Ruševine u Jošanici kod Foče posle napada Armije BiH
 

Tada su ubijeni dvoipogodišnja Danka, desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen. Najstarija žrtva u ovom pokolju bio je 90-godišnji starac, kojeg nisu pošteđeli mučenja dok nije izdahnuo.

Dušanka Lalović, koja je sakrivena u šipražju iznad sela 19. decembra 1992. godine preživela napad, mučenja, silovanja i ubijanja 32 muškarca, 21 žene i troje dece, kaže da niko nije bio pošteđen. Lalovićeva ističe da niko nije očekivao da će se tog dana tako nešto desiti, jer je većina meštana slavila Nikoljdan - krsnu slavu.

"Očekivali su goste, ali ne takve. U samu zoru začuli su se pucnji iz svih pravaca, povici po selu ‘ubijajte’, ‘koljite’. Bilo je strašno. Oko podneva čula sam povike Olge Višnjić i njene kćerkice - `spasite nas`. Svuda je bio garež, izmaskarirana tela", kaže Lalovićeva.

Momir Kulić uspeo je da se probije kroz obruč i da se spasi, ali od toga šta je doživio i video osedeo je za sedam dana.

"Video sam kako su jurili za našima koji su pokušavali da pobegnu. Deca su vrištala. Bilo je užasno. Jedna od porodica Višnjića potpuno je uništena. To je bio pakao – tela preklanih komšija i rođaka svuda po zemlji. Znam i koje to uradio i spreman sam da kažem istražnim organima", priča Kulić.

Jedan od svedoka Ratko Blagojević preživeo je sa još jednim čovekom, sakriven u podrumu kuće. On govori da je napadača bilo posvuda i da su dozivali poimenično.

"U žurbi su nas videli sakrivene u podrumu, pucali su i mene ranili. Pobegli su. Čuo sam kako jedan od njih kaže ‘Medo, Mustafa naredio je da idemo dalje", priča Blagojević koji je odatle uspeo da se izvuče na obližnje brdo u šumu, jer je Jošanica gorela.

Postoje brojni dokazi, kaže Slavko Đorđević, kojem su ubijeni sestra i zet, a svu tu strahotu je video kao zdravstveni radnik u Opštoj bolnici u Foči.

"Imam fotografije na kojima se vidi sva strahota. Tupim predmetima su lomljenje lobanje. Nisu poštedeli ni dečije glave – mozak je virio iz lobanje. Moju sestru su zaklali, a zeta iscepali nožem od stopala do gluteusa, rezali su i mišiće. Užasno", kaže Đorđević.

Svi oni se pitaju zašto prvosuđe BiH ostaje slepo i pored svih dokaza i zašto se svima ne sudi po istom zakonu. Svedoci tvrde da su poznata imena naredbodavaca i počinilaca. Iz Jošanice je danas poslata poruka da se mora istrajati na rasvetljavanju ovog zločina.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz poručuje da će istrajati dok se ne sazna dokle se stiglo sa tim predmetom.

"Daćemo sve od sebe da zločinci budu kažnjeni, ali i da saznamo ko je kočio da pravosuđe o ovome ćuti", istakao je Ćurguz.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.05.2013. 19:40
Gde su sada dusebriznici poput Jovanovica,Kandicke,Biserko,Liht,Tadica,majke srebrenice,Izetbegovic a i ovi nasi iz vlasti pa da se zaloze za istrazivanje ovog a i mnogo drugih zlocina za koje niko nije odgovarao.
Nedelja 26.05.2013. 20:04
Нека им је вјечна слава! Никада заборавити...никада опростити!!!
Nedelja 26.05.2013. 20:34
‚‚Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz poručuje da će istrajati dok se ne sazna dokle se stiglo sa tim predmetom.‚‚ Pantelija samo mrsiš i petljaš, kod svakog pomena samo obećavaš,DJELA! Primaš platu za nerad i to ogromnu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online