Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 09.04.2013.
19:54
Beta A

Drašković: Hrvatska da spreči ekstremizam

Direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković izjavila je da očekuje od nadležnih organa Hrvatske ne samo da se ograde od netolerancije zbog uvođenja ćirilce u Vukovaru već i da srpeče dalju eskalaciju ekstremizma.

Protest održan u nedelju u Zagrebu
 

"Na skupu u Zagrebu je na grub način iskazana netolerancija prema pismu, kulturi i tradiciji srpskog naroda i iskreno se nadam da će hrvatska Vlada nastaviti da insistira na poštovanju Ustava, koji manjinama garantuje pravo na upotrebu svog jezika i pisma", rekla je Drašković.

Ona je to izjavila povodom protesta održanih zbog uvođenja srpskog i ćirilice u Vukovaru a koji su i u Zagrebu organizovali pripadnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji uglavnom okuplja udruženja ratnih veterana.

Prema njenim rečima, skup je dodatno uznemirio Srbe u Hrvatskoj među kojima "inače vlada atmosfera nesigurnosti".

"Srbi u Hrvatskoj, po zakonu o pravima nacionalnih manjina i zakonima koji iz njega proizlaze, imaju pravo na upotrebu svog jezika i pisma u opštinama, gradovima i županijama gde ih je više od 33 odsto. Prema rezultatima propisa iz 2011. godine, to pravo mogu da ostvare Srbi u 21 opštini i dva grada – Vukovaru i Vrbovskom", podsetila je ona.

Draškovićeva je o problemima Srba u Hrvatskoj govorila pred skupštinskim Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, čiji su članovi i zatražili hitnu reakciju nadležnih državnih organa na reakciju zbog uvođenja ćirilice.

Članovi odbora su pitali da li Vlada Srbije namerava da reaguje na "varvarsko kršenje ljudskih prava i eskalaciju mržnje u Vukovaru", kao i da li misli da o svemu obavesti Evropski parlament.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.04.2013. 20:05
Људи из Хрватске који би спречили екстримизам нису Хрвати. А Хрвати су били, јесу и увек че бити екстримисти!!!
Utorak 09.04.2013. 22:00
Samo se pitam gdje su ovi " naši " dežurni, koji dižu glas u Srbiji i na najmanju pomisao patriotizma, da se oglase šta se dešava u susjednoj državi, koja ima punu podršku EU i koja će za koji mjesec i sama postati članica ! Znači svakome i svugdje je dozvoljeno šikaniranje Srba, samo manjine u Srbiji su zaštićeni kao bijeli medvjedi !
Sreda 10.04.2013. 08:58
Na skupu vampira u Zagrebu nije iskazana netolerancija, nego je artikulisan klerofasizam, sovinizam I ustaski nacizam u najgorem obliku! Hrvatska je prva fasisticka drzava u Eurpskoj Uniji, koja sigurnim koracima krece prema novom hitlerizmu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online