Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 07.04.2013.
16:33
Beta A

Hrvatska pomaže Srbiji na putu u EU

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da nije tačna teza da je nastupilo "ledeno doba" u odnosima Zagreba i Beograda, ali nije negirao da je u Hrvatskoj prisutna "nešto hladnija retorika" prema Srbiji.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović
 

"Teza medija da je nastupilo ledeno doba odnosa Hrvatske i Srbije naprosto nije tačna. Takva tvrdnja proizlazi iz možda nešto hladnije retorike s obzirom na pojedine izjave koje smo čuli od strane suseda", rekao je Josipović u danas objavljenom intervjuu za Dojče vele.

Josipović je podsetio da se u Zagrebu sastao sa ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, Ljubišom Dikovićem, kao i da je premijer Hrvatske Zoran Milanović bio u Srbiji i da se sa njim nekoliko puta sastala hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

"Ako baš hoćete, u Vatikanu sam se sreo i pozdravio s predsednikom Nikolićem. Naravno da ono što jeste povod za tu netačnu tezu o ledenom dobu je to što nema zvaničnih susreta između predsednika Nikolića i mene. Naći ćemo se onoga trenutka kada obojica budemo mogli uveriti svoje građanke i građane da donosimo neki dobar vetar. O tome se vode razgovori. Mi nemamo nikakvih diplomatskih sporova i ne trebamo posrednike. Nije nužno da se susrećemo na neutralnom terenu", rekao je hrvatski predsednik.

On je naglasio da je Hrvatska "apsolutno" spremna da pomogne Srbiji i ostalim susedima na putu prema EU.

"Naš je strateški interes članstvo svih zemalja jugoistočne Evrope u EU. Naravno, one će poput nas morati da ispune sve uslove koji su pred njima. Ako im bude potrebno, imaće našu političku i tehničku pomoć", rekao je Josipović.

Komentarišući izjavu predsednika FK Dinama Zdravka Mamića da ministar obrazovanja Hrvatske ima "pogrešnu" (srpsku) nacionalnost i poruku kandidatkinje za Evropski parlament Ruže Tomašić da je "Hrvatska za Hrvate, i da su svi ostali gosti", Josipović je kazao da takve pojedinačne izjave nisu paradigma hrvatske politike i podsetio da sličnih izjava ima i u Holandiji, Nemačkoj i Francuskoj.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.04.2013. 17:21
"Hrvatska pomaže Srbiji na putu u EU" Je l ima neko, poslije ove izjave, da sumnja da je EU za Srbe samo nova jama!? Gdje su nas to ovi ikad drugo uputili!?
Ponedeljak 08.04.2013. 01:27
Molim vas nemoj te nam pomagati.
Ponedeljak 08.04.2013. 13:39
Ubio bih se kada bi Srbija primila pomoc od Vas, hrvati! Idite svojim putem, zelim vam srecu a nas ostavite vise , za ime Boga!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online