Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 24.03.2013.
01:44
E. V. A

Histerija na Trgu bana Jelačića

Za razliku od prethodnih dana kada je u centru Zagreba bilo mirno, bez preterane euforije i nacionalnog naboja, izuzev ogromne šahovnice koju su Hrvati okačili kraj srpske crkve, u petak uoči fudbalskog meča sa Srbijom, na Trgu bana Jelačića zavladala je prava histerija.

Ubij, ubij, ubij Srbina: Skandiranje uz baklje na trgu bana Jelačića
 


Hiljade navijača Hrvatske iz svih krajeva zemlje, ali i dijaspore sjatili su se u Zagreb kako bi prisustvovali istorijskom susretu fudbalskih reprezentacija. Malobrojni srećnici imali su ulaznice za Maksimir, dok je većina Hrvata došla u centar Zagreba kako bi utakmicu pratila na video-bimu. Tapakaroši su radili svoj posao, pa su tako ulaznice za meč prodavne i za 3.500 kuna (oko 500 evra).


Navijača Srbije (naravno) nije bilo. Njima je zabranjen dolazak. U "lijepu njihovu" iz Beograda doputovali su igrači, stručni štab i brojni novinari, među kojima i reporteri "Vesti".

Navijači Hrvatske došli i iz Australije
 


Od ranih jutarnjih sati na Trg bana Jelačića dolazili su navijači Hrvatske. Stotine zastava, skandiranje, okićeni automobili, navijači u kockastim dresovima, gorele su baklje... Nije mnogo prošlo do prvog incidenta. Grupica mladih navijača iz Ljubuškog skandirala je "Ajmo, ustaše" i "Ubij Srbina", a policija ih je brzo ućutkala. Da ne brukaju Hrvatsku, buduću članicu EU.


Ipak, i pored toga zabranjene pesme ("Jasenovac i Gradiška stara...") mogle su se čuti, kao i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Kockasti: Navijači masovno farbali lica
 


Euforija je opšta i nikoga nije zaobišla, čak je i Hrvatski nogometni savez (HNS) javno zamolio građane da na posao i u škole idu u kockastim dresovima Hrvatske.


"Pozivamo sve navijače hrvatske reprezentacije da u petak, na dan utakmice na posao ili školu dođu skockani u dresovima hrvatske reprezentacije kako bi podigli atmosferu u samoj završnici pred utakmicu", saopštili su iz hrvatske kuće fudbala.


Iz istog razloga je HNS dan ranije dozvolio otvoren trening svojih fudbalera, želeći "da približi i spoji igrače s navijačima". Srpskim fudbalerima to nije omogućeno, njihov otvoreni trening je otkazan, navodno zbog bezbednosti.


Zbog toga je portparol Fudbalskog saveza Srbije Aleksandar Bošković najavio da će obavestiti FIFA o zabrani održavanja otvorenog treninga u Zagrebu.


Stav FSS vezan za veto zagrebačkih "bezbednjaka" jeste da "različiti aršini nisu korisni".


- Siniša Mihajlović je u duhu fer-pleja želeo da otvori trening Srbije. Zato smo 24 sata ranije obavestili kompletnu javnost putem sajta FSS, a poslali smo i zvaničan dopis Hrvatskom nogometnom savezu - rekao je novinarima portparol FSS Aleksandar Bošković.


- Želeli smo da budemo isti kao naše drage kolege iz Hrvatske, da kreiramo lepu atmosferu, ali smo po dolasku u Zagreb obavešteni da to, iz nepoznatih razloga, neće biti moguće - zaključio je Bošković.
 

Miha poneo rakiju i ajvar

Majica na poklon

Domaćini su Srbima kao dobrodošlicu spremili domaće vino, a medije je interesovalo šta su Srbi poneli darove u goste.
- Da, doneli smo poklone, rakije, ajvar i neke džemove - glasio je odgovor Siniše Mihajlovića, a zatim i dodatno objašnjenje:
- Mislili smo da donesemo i ćevape, ali bi se ohladili. Neka, njih ćemo spremiti kad oni dođu u Beograd - rekao je Mihajlović. 

 

Romi darivali Sinišu

Kako je jedna od tema rasizam, predstavnik Roma je iskoristio konferenciju u Zagrebu da pozdravi selektora Srbije i uručio mu poklon - majicu sa natpisom "Loptom protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva".
- U ime mojih Roma i Cigana želim da se lepo osećaš u Zagrebu. Ti si veoma plemenit i dragi prijatelj - poželeo je Siniši Mihajloviću, a ovaj kroz osmeh upitao:
- Da nije to zato što me zovu Ciganin?! 


Dres i rakija za Josipovića

Prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić juče je uoči meča u Zagrebu poklonio predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću dres reprezentacije Srbije s brojem 10 i njegovim prezimenom, flašu šumadijske rakije i plaketu FSS.
S druge strane, Josipović je pred novinarima otkrio da će meč na Maksimiru pratiti u društvu bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, za koga je rekao da je "u prolazu" na putu do Slovenije.

 

U Novom Sadu skratili časove

U većini novosadskih osnovnih škola nastava je juče bila skraćena u popodnevnoj smeni kako bi učenici mogli da gledaju fudbalsku utakmicu između Hrvatske i Srbije u kvalifikacijama za Evropsko provenstvo.
Predsednik Aktiva direktora osnovnih škola Svetozar Kozarov rekao je novinarima da je dogovoreno da časovi budu skraćeni ili da se ne održi poslednji ili dva poslednja časa jer je bolje da nastavnici đake puste kući malo ranije, nego da, zbog fudbala, beže sa časova.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.03.2013. 09:31
I dobro pa sta onda? Pobedili su pa ako im to toliko znaci nek se i ovako ponasaju.. To govori o njima, a nas selektor i fudbalski savez i fudbaleri vec jako dugo pricaju o ovom sportu.. Stanje u Fudbalu nam je identicno kao i stanje u Srbiji a celnici indeticni.. jadno..
Nedelja 24.03.2013. 16:39
E to mogu samo ludi srbi sve da pretrpe.Ajde neka hrvati donesu nekakav poklon Srpskom predsedniku..Kad bi se mene pitalo? ja u opšte nebi išao u zagreb da bi igrao utakmicu,odma bi ju poklonio još par dana ranije..Kažem samo kod Srba može kako ko hoće i šta hoće..
Utorak 26.03.2013. 09:49
Zašto neko sasvim normalno ponašanje u NDH naziva histerijom,da ne misli da su ustaše normalni ljudi?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online