Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 11.02.2013.
00:50
Mondo A

Hit u Bosni: Ugradite himen za 500 evra

Hit u BiH postalo je ugrađivanje himena. Neke žene to čine više puta, a cena operacije zavisi od obima intervencije, ali u proseku košta 500 evra.

Umesto da nosite pojas nevinosti, možete jednostavno da "ugradite" himen
 

Sve više žena u Bosni i Hercegovini odlučuje se za rekonstruktivnu hirurgiju vagine.

Bez obzira na promenu etičkih normi u savremenom društvu, himenoplastika je i sada aktuelna operacija. Nekada su se na rekonstrukciju himena opredeljivale devojke pred udaju iz patrijarhalnih sredina, gde je nevinost uslov za stupanje u brak.

Međutim, prema rečima doktorke Danijele Crnogorac iz sarajevske Poliklinike "Karabeg", zabeležen je čak i slučaj da supruga želi mužu nakon 38 godina braka da pokloni nevinost! Ta želja joj je nedavno i ispunjena na ovoj poliklinici.

- Imamo učestale zahteve za ovakve operacije. Neke želje su opravdane, a neke ne. U principu, devičanstvo hirurškim putem obično vraćaju devojke od 18 do 25 godina, ali se granica iz dana u dan pomera naviše – kaže dr Crnogorac.

Ovakve operacije su hit u celom regionu, a u proseku koštaju 500 evra.

Himenoplastika se vrši radi vraćanja celovitosti devičnjaka (himena), koji se nalazi na ulazu u vaginalni kanal. Dr Crnogorac objasnila je da se primenjuju dva tipa operacija.

- Prvi metod je kratkotrajan, podrazumeva uspostavljanje himena na kratak vremenski period od nekoliko dana. Pri tome se rubovi himena ušiju koncem, koji posle kratkog vremena nestaje, pa je i uspostavljanje celovitosti himena kratkotrajno – kaže ona.

Drugi metod uspostavljanja himena na neodređeni rok nešto je složeniji, kada se himen formira od okolnog tkiva sluznice vagine.

- Ovo je rešenje sve do prvog odnosa. Zahvat se radi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Deset dana nakon zahvata, koji traje 30 do 60 minuta, nemoguće je otkriti da je žena bila na operaciji – napomenula je dr Crnogorac.

Da ljudska mašta nema granica, govori i podatak da žene himene ne ugrađuju samo jednom, već više puta!

- Uzastopno šivenje himena je nešto na šta retko pristajemo. Iako se operacija može izvesti više puta, u našoj praksi samo dve žene su to učinile drugi put – otkrila je dr Crnogorac.

Cena operacije zavisi od obima intervencije, a pre ovakvih operacija neophodno je obaviti pregled da bi se tačno definisalo šta je potrebno učiniti i koju vrstu anestezije primeniti.

Plastični hirurzi kažu da se devojke na ovakav zahvat odlučuju iz raznih razloga, neke smatraju da im je nevinost dobra startna pozicija za ulazak u brak. Neke se, pak, odlučuju na to nakon što su takvu odluku donele zajedno sa svojim partnerom ili nakon povrede devičnjaka.

- U važnu grupu spadaju i devojke koje su bile silovane ili imale neprijatno seksualno iskustvo, koje je ostavilo psihičku traumu – dodala je dr Crnogorac.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.02.2013. 00:52
Sretna i bogata zemlja pa se rasipaju parama.Da Bog ne povjeruje kakve gluposti čitam.
Ponedeljak 11.02.2013. 09:33
hahahaha to su te mame sto prodaju nevinost i umru nevine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online