Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 07.12.2012.
23:41
Večernje novosti A

Amandmani HDZ udar na Srpsku!

Ustavni amandmani HDZ BiH i HDZ 1990, koji predviđaju da se članovi Predsedništva BiH biraju u parlamentu BiH, neprihvatljivi su za vodeće srpske i bošnjačke partije. Lider SDS Mladen Bosić tvrdi da je reč o udaru na nadležnosti i suverenitet Srpske!

Mladen Bosić tvrdi da je reč o udaru na suverenitet Republike Srpske

Predlog izmena Ustava BiH, koji su sačinila dva HDZ, odstupa od dosadašnjeg načina izbora članova Predsedništva BiH, jer srpski član se bira direktno na izborima u Srpskoj.


Hrvatske vodeće partije predlažu i da se Dom naroda umesto sadaših 15 sastoji od 24 delegata, od kojih je dve trećine iz FBiH (šest Hrvata, šest Bošnjaka, dva Srbina i dva iz reda ostalih) i jedna trećina iz RS (pet Srba, jednog Hrvata, jednog Bošnjaka i jednog iz reda ostalih).


I Ustavno-pravna komisija BiH je dala negativno mišljenje ovim amandmanima koje su parlamentu predložili poslanici dva HDZ.
 

"Tri građanska entiteta"

Božo Ljubić smatra da bi jedno od rešenja moglo biti i formiranje tri "građanska entiteta u BiH", a ne kao što je to danas - kad postoje "dva građanska entiteta, jedan sa srpskom, a drugi sa bošnjačkom većinom".

Predsedavajući parlamenta BiH i lider HDZ 1990 Božo Ljubić je istakao da je cilj amandmana insistiranje ovih partija na potpunoj ravnopravnosti naroda u BiH, dok je poslanik HDZ BiH Mato Franjičević kazao da Hrvati nisu ravnopravni sa druga dva konstitutivna naroda u zemlji.


Oni tvrde da je neprihvatljivo da bošnjačkim glasovima bude izabran hrvatski član Predsedništva BiH, što je poslednji put bio slučaj sa izborom Željka Komšića.


Bosić kaže da su ponuđenim amandmanima dva HDZ pokazala "neprincipijelan i licemeran odnos prema Srpskoj i Srbima, jer njihov predlog predviđa da se u Dom naroda biraju i dva Srbina iz FBiH, a da se, s druge strane, bira po jedan Bošnjak i Hrvat posredstvom Veća naroda RS".


Za srpske partije posebno je neprihvatljivo to da se članovi Predsedništva biraju u Domu naroda parlamenta BiH kako to predlažu Hrvati, jer je to suprotno Ustavu Srpske.


Poslanik SNSD Dušanka Majkić, koja je zatražila povlačenje amandmana, smatra da je o ovom pitanju trebalo da detaljno razgovara i dogovara nova vodeća politička "šestorka".

Uskoro će amandmane na Ustav BiH predložiti i SNSD i SDS.

POVEZANE VESTI

Petak 07.12.2012. 23:50
Dejton garantuje Republiku Srpsku. A vi u FBiH...radite medju vama sta hocete. I nemojte traziti od RS da nekoga podrzi. Ipak ste braca po Oruzju...hahaha
Petak 07.12.2012. 23:46
Нема од тог ништа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online