Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.12.2012.
13:18
D. Lj. Joksić - Vesti A

Alija Šukri konačno na robiji

Jedan od najvećih promotera radikalnog islama Alija Šukri (38), rođen u kosovskom selu Donja Bitinja, napokon je iza rešetaka. Njega je po međunarodnoj poternici uhapsila kosovska policija i, pod jakim obezbeđenjem, u sredu kasno posle podne predala makedonskim pravosudnim vlastima.

IZA REŠETAKA: Alija Šukri
 

Alija je direktno odveden u skopski zatvor gde treba da odleži trogodišnju kaznu, koju mu je lane potvrdio Apelacioni sud, zbog nasilja nad nekoliko imama, što je protumačeno kao pokušaj radikalne strukture da preuzme prevlast nad Islamskom zajednicom Makedonije.


Ovaj opasni ekstremista poznat je po tome što je svojevremeno bio desna ruka Ramadana Šitija, koji je pre nekoliko godina bio ubijen u policijskoj akciji Planinska bura kod sela Brodec, na Šar-planini, konačno se našao iza rešetaka.

Pomagao ubistva

 

Makedonska policija ga sumnjiči da je svom bliskom kriminalnom saradniku Ramadanu Šitiju pomogao u ubistvu policajca u skopskom selu Vizbegovo 2005. godine. Godinu dana ranije, u automobilu u kome su se nalazili Alija i Šiti policija je otkrila veću količinu eksploziva. Na dušu mu se stavljaju i napadi na dve policijske stanice.

Makedonska policija ne isključuje mogućnost da je Šukri Alija bio povezan i sa ubicama, koji su uoči pravoslavnog Uskrsa, 12. aprila ove godine počinila petostruko ubistvo makedonskih ribolovaca na obali Željezarskog jezera u ataru skopskog sela Smiljkovci. Neposredno nakon tog monstruoznog zločina, u velikoj policijskoj akciji nazvanoj Monstrum bilo je uhapšeno dvadesetak Albanaca za koje se verovalo da su teroristi i sledbenici radikalnog islama koji su ratovali protiv NATO trupa u Avganistanu i Pakistanu.
 

Da li je Šukri Alija jedna od "NN" osoba koje se pominju u optužnici protiv egzekutora petorice Makedonaca, dopunski će se ispitivati uoči sudskog procesa koji treba da počne za dve sedmice. U policiji kažu da za sada nemaju direktne dokaze kojima bi ga mogli povezati sa optuženima u slučaju Monstrum, i on ne figurira u krivičnoj prijavi MUP-a.

- Prema operativnim saznanjima, Šukri Alija je jedan od najvećih ideologa i promotera radikalnog islama ne samo u Makedoniji, već i šire, i zato ne možemo da isključimo mogućnost da je mentor i ideolog osumnjičenih u Monstrumu. Alija je bio jedan od inicijatora protesta nakon policijske akcije Monstrum i na razne načine je pozivao na osvetu prema policijskim službenicima albanske nacionalnosti - rekao je Ivo Kotevski, portparol makedonske policije.

Za vreme antivladinih protesta Albanaca u Skoplju organizovanih zbog hapšenja osumnjičenih za ubistvo petorice Makedonaca, Šukri Alija je pozivao na "Arapsko proleće" u Makedoniji i na Balkanu. Osuđen je na tri godine zatvora za nasilje otkako je pretukao nekoliko imama u skopskom selu Kondovo u pokušaju da preuzme Islamsku versku zajednicu Makedonije i u njoj instalira radikalni islam. Zbog teških krivičnih dela privođen je u više puta, a na teritoriji Evropske unije je proglašen za "nepoželjnu osobu". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online