Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 23.11.2012.
14:00
rts rs A

Da Gotovini ne presednu ćevapi?

Ante Gotovina će biti uhapšen ako, kako je najavio, krene put Sarajeva, jer se protiv njega u BiH vodi istraga zbog ratnih zločina nad Srbima 1995, pišu banjalučki mediji. Tužilaštvo BiH demantuje mogućnost hapšenja, jer protiv Gotovine ne postoje optužnica i poternica, već samo krivična prijava.

Hrvatski general Ante Gotovinamukoliko krene put Sarajeva, makar i na ćevape, morao bi biti uhapšen na bilo kom graničnom prelazu, pišu banjalučki mediji.
 

Vlasti Republike Srpske i BiH dužne su da Gotovinu uhapse zbog istrage koju protiv njega Tužilaštvo BiH vodi za ratne zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama, počinjene u leto 1995. godine, navodi Pres Republike Srpske.

Zvaničnici Srpske, kako ističe list, tvrde da bi domaći pravosudni organi trebalo da uhapse Gotovinu ukoliko on obistini svoju najavu datu federalnim medijima, u kojoj je poručio da "jedva čeka da dođe u Sarajevo i proba sarajevske ćevape".

Predstavnici Srpske poručuju da nadležne pravosudne institucije "treba da notornog ratnog zločinca strpaju iza rešetaka zbog krvavih tragova koje je ostavio na zapadu RS i BiH".

Šef tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak podseća da je Centar javne bezbednosti Banjaluka još 30. juna 2009. godine Tužilaštvu BiH dostavio krivičnu prijavu protiv Ante Gotovine i još 14 osoba.

On ističe da su Gotovina i saučesnici osumnjičeni da su od 8. do 17. septembra 1995, u sklopu zajedničke akcije regularne Hrvatske vojske, HVO i tzv. Armije BiH, pod nazivom "Maestral", na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca, Drvara, Šipova, Ključa i Bosanske Krupe, po komandnoj odgovornosti krivi za ubistvo najmanje 650 ljudi i proterivanje više od 120.000 srpskih civila.

Tuševljak kaže da od Tužilaštva BiH očekuje da konačno podigne optužnicu protiv Gotovine i njegovog zločinačkog društva.

U Tužilaštva BiH potvrđeno je da se "vodi istraga protiv više lica osumnjičenih za ratne zločine u akciji 'Maestral', ali nije dobijen odgovor na pitanje da li će i kada biti podignuta optužnica protiv osumnjičenih.

Portal klix.ba međutim prenosi pozivajući se na Tužilaštvu BiH, da Gotovina ne može biti uhapšen, jer se hapšenje obavlja tek po objavljivanju optužnice i poternice, a ne samo krivične prijave.

Sarajevski portal navodi i da kada bi uhapsili Gotovinu, vlasti BiH bi morale da uhapse i smeste iza rešetaka polovinu političkog rukovodstva Bosne i Hercegovine, jer protiv njih postoje čak i anonimne krivične prijave, koje su stigle u razna tužilaštva.

O eventualnom raspisivanju poternica odlučiće Tužilaštvo na osnovu istrage.

POVEZANE VESTI

Petak 23.11.2012. 15:16
Nece biti podignuta optuznica protiv Kesovine jer BiH i RH su zajedno saradjivale na podrucjima BiH. Rep. Srpska nemoze da podigne optuznicu jer se te teritorije ne nalaze u njihovoj oblasti. Unatoc svemu meni ovo sve oko tih generala izgleda kao predigra za novi rat na Balkanu. Sada mi Srbi treba da budemo mudri i nesmemo da dozvolimo da nas dovedu do te mere. To bi samo poduprelo njihove lazi o nasoj naciji.
Petak 23.11.2012. 17:23
И да се одма кокне при опирању хапшења.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online