Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.11.2012.
12:05
B. Simonović - Vesti A

Preživeo sam harangu!

Crnogorski državni dnevnik "Pobjeda" je, pozivajući se, pored ostalog na navodnu tajnu dojavu ambasadora u Skoplju Dušana Mrdovića, optužio akademika Momira Đurovića, predsednika Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU) da je prilikom posete Makedonskoj akademiji, Crnu Goru okarakterisao kao staljinističku, nedemokratsku državu, koja kao takva ne treba ni da postoji.

Đurović je te tvrdnje energično demantovao.


- Nadam se da je sada, posle te neviđene harange na moju ličnost, svima jasno da su sve to bile zaostale informbirovske metode i nameštaljke koje, nažalost, još žive u glavama nekih koji odlučuju u Crnoj Gori. Bilo je, a ima i dalje, više njih koji su zainteresovani da "razore" CANU koja je u pojedinim trenucima uradila na afirmaciji Crne Gore više nego cela vlada - kaže za "Vesti" Đurović.

Da li ćete se odreći svojih stavova oko "fuzionisanja" dve crnogorske akademije i automatskog promovisanja svih članova takozvane Dukljanske akademije nauka u akademike CANU?
 

- Čovek nije kreiran da sluša, pa naravno ni da "sluša" vladu ili ministra. Oni su samo visoki činovnici koji sprovode zakone, i ništa više. Ja nemam šta da "popustim" ili se odreknem svojih principa. U javnosti je stvorena pogrešna slika o mogućnosti "fuzionisanja" nacionalne akademije sa grupom samozvanaca, koji, protivno zakonu, sebe nazivaju akademicima. Nikada i nigde u svetu nije se pamet fuzionisala. Ona se prepoznavala, a u akademijama nauka po jedinstvenim procedurama izabirala.

Milo nas je podržavao

 

Da li će se nešto radikalno promeniti u odnosu prema CANU i vama dolaskom novog-starog mandatara Mila Đukanovića?


- Što se tiče gospodina Đukanovića, u vremenu kada je on bio čelnik vlade i države, nikakav pritisak nije vršen na Akademiju. Čak, veoma se zalagao za nezavisnost Akademije na čemu smo mu, iako je to svugde u svetu normalno, zahvalni.


Šta će nam Ministarstvo za nauku


U studiji "Crna Gora u XXI vijeku", konstatovali smo da je Crnoj Gori ministarstvo za nauku nepotrebno. Mi smo predlagali Fond za nauku, što je sasvim nešto drugo. Inače, bolje bi bilo i mnogo veća korist ako bi se pare koje Ministarstvo za nauku troši za svoj pogon opredelile naučnicima - smatra akademik Đurović.


Vlada i Ministarstvo nauke su zapretili "zavrtanjem finansijskih slavina" Akademiji zbog navodnog nepoštovanja novog zakona.


- Nesu zapretili, već su to uradili. Teško da iko može i zamisliti da u eri kada su svima, a naročito onima koji odlučuju, usta puna društva znanja, vlada uskraćuje već Zakonom odobrena sredstva Akademiji za naučni i umetnički rad. I to, zamislite, kao "kaznu". Može li iko poverovati da vlada jedne zemlje kažnjava svoju vrhunsku inteligenciju tako što joj uskraćuje novac za rad i zabranjuje, faktički, bavljenje naukom i umetnošću!

U javnosti je spominjana čak i kolektivna ostavka Predsedništva CANU kao odgovor na sve ono što se događalo u vezi sa vama i Akademijom?

- Ne vidim zašto bih davao ostavku. Izabran sam svega tri meseca ranije sa sto odsto glasova, i to sa takvim procentom po drugi put, i jedini put u istoriji Akademije. Zar greške i nespretnost ministarstva i nerealne ambicije pojedinaca, informbirovsko podmetanje i slično da priznam kao svoju grešku?

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.11.2012. 12:58
"Crnu Goru okarakterisao kao staljinističku, ..." Ako je to zaista rekao, odmah da se javno izvine drugu Staljinu !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online