Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.10.2012.
14:54
Nezavisne novine A

Karadžić pisao Izetbegoviću na engleskom - jer se ne razumeju?!

Radovan Karadžić tražio je da se Haris Silajdžić, Hasan Čengić, Ejup Ganić, Edin Garaplija i Bakir Izetbegović sastanu sa njegovim advokatom, odnosno da se pojave pred Haškim tribunalom kao svedoci njegove odbrane. Izetbegoviću je posebno pisao, i to na engleskom, pošto on Karadžić priča srpski, a ovaj bosanski!

Karadžić u sudu u Hagu. Izetbegović još nije odgovorio na pismo
 

Prva trojica su odbila, za Garapliju je tražio subpoenu kojom bi ga Veće obavezalo da se odazove, a Izetbegović još nije odgovorio.


U pismu koje je 22. oktobra uputio Ahmetu Haliloviću, ambasadoru Bosne i Hercegovine u Holandiji, Karadžić se zahvaljuje na posredovanju Ambasade da se njegov zahtev prenese Ganiću, Silajdžiću, Garapiji i Čengiću, i izražava žaljenje što oni ne pristaju da se sastanu sa njegovim pravnim savetnikom Peterom Robinsonom.


Uz ovo pismo, ponovo se obratio članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, i to na engleskom jeziku. Kako piše na kraju pisma: "Pošto vi govorite bosanski, a ja srpski, pišem vam na engleskom jeziku, što je diplomatska solucija".


Karadžić se zahvaljuje Izetbegoviću na "interesu za njegov slučaj" za šta dokaz nalazi u pismu koje je ovaj poslao glavnom tužiocu Seržu Bramercu u kojem ga ohrabruje da podnese žalbu na međupresudu Veća od 28. juna ove godine kojom je iz Karadžićeve optužnice izostavilo navode za genocid u svim drugim opštinama u BiH sem u Srebrenici.


Tužilaštvo je krajem septembra uložilo žalbu na odluku Veća tražeći da se optužbe za genocid vrate u optužnicu. Međupresudom je ukinuta tačka optužnice kojom se Karadžić tereti za genocid počinjen tokom 1992. godine u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Veće je zaključilo da nema dovoljno dokaza za ove optužbe, a tužilaštvo smatra da su sudije pri donošenju ovakve odluke "krenule krivim putem i stigle na pogrešno mesto".


"Iskeno, bio sam iznenađen vašim javnim izrazom nezodovoljstva tom odlukom. To mi se ne čini kao produktivan način da se doprinese pomirenju naših naroda", piše Karadžić.

"Vaša vlada je potrošila milione da ubedi Međunarodni sud pravde da je genocid počinjen u bosanskim općinama tokom 1992. godine. Sud je odlučio, 2007. godine, da ono što se dešavalo nije genocid. Ne razumem zašto ste očekivali da Haški tribunal donese drugačiju odluku?", pita se Karadžić dodajući da se nada da je Izetbegović imao saglasnost ostalih članova Predsedništva kada je poslao pismo i da se na isti način ne meša u suđenja pred Sudom BiH. "Igrati tu vrstu uloge kojom se meša politika i zakon, čini loš zakon i još goru politiku".


"Ipak, postoji konstruktivan način za vas da učestvujete u mom slučaju - tako što ćete se pojaviti kao svedok odbrane", piše Karadžić Izetbegoviću.


Prema ovom pismu, od člana Predsedništva, optuženi očekuje da govori o aktivnostima Predsedništva od 1992. do 1995. godine i odnosa sa TWRA "u pribavljanju oružja i vojne opreme što je bilo kršenje UN embarga. Kao što znate, dobar deo tog oružja završio je kod pripadnika 28 divizije Armije BiH u Srebrenici, koji su ga koristili za napade na srpske civile uzorokujući tako akcije protiv 'sigurne zone'", napisao je još karadžić Izetbegoviću.


Karadžić želi i da Izetbegović svedoči o navodima da su snage bosanske Vlade iscenirale neke od napada na civile u Sarajevu, a kako bi tako isprovocirale međunarodnu intervenciju.
 

Radovan Karadžić je 16. oktobra počeo sa izvođenjem dokaza odbrane. U prvih sedam dana saslušao je pet svedoka koji su negirali navode optužnice koji ga terete za niz zločina počinjenih u Sarajevu tokom opsade grada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online