Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 17.08.2012.
09:39
Beta A

BiH jedina nema avion za zvaničnike

Bosna i Hercegovina je jedina država u regionu koja nema sopstveni avion za prevoz državnih delegacija, zbog čega svake godine mnogo izdvaja za skupe avionske karte na komercijalnim linijama.

Kako piše Dnevni avaz, BiH je imala jedan takav avion u svom vlasništvu, ali ga je "u bescenje i bez tendera" prodao nekadašnji premijer Federacije BiH i bivši direktor "Energoinvesta" Nedžad Branković.

BiH je imala jedan avion za delegacije, ali je prodat: Ali zato vlada Republike Srpske ima mali avion "cesna 525" (Foto: Ilustracija)
 

List navodi da Srbija raspolaže sa dva aviona - "lir džet 31A", koji je proizveden 1991. godine, i "falkon 50", kao i da najluksuznijom letelicom u regionu raspolaže Hrvatska - avionom "čelendžer 604".

Crna Gora ima avion "lir džet 45", koji za službene potrebe mogu da koriste predsednik države, predsednici Skupštine i Vlade i drugi zvaničnici, dok vlada Slovenije na raspolaganju ima "falkon", koji je kupila 2001. godine za 33 miliona dolara. Makedonija, koja je 26. februara 2004. godine izgubila predsednika Borisa Trajkovskog u avionskoj nesreći u BiH, nabavila je 2005. u SAD "lir džet 60" i platila ga je 11 miliona dolara.

Kada je reč o BiH, samo vlada Republike Srpske ima mali avion "cesna 525", čija je vrednost pet miliona dolara, a koji je kupila pre nekoliko godina.

Espert za civilnu avijaciju Edo Tači kaže da avioni za prevoz zvaničnika smanjuju troškove putovanja.

"Mnogo je isplativije da vlasti u BiH imaju svoj avion koji mogu da koriste za službena putovanja. To bi smanjilo izdvajanja iz budžeta za ove potrebe. Imati avion mnogo je isplativije nego putovati redovnim linijama", rekao je Tači.

POVEZANE VESTI

Petak 17.08.2012. 13:07
Kakva drzava takav i avionski transport i to ne samo za politicare nego i za obican narod.Ako neko zeli da iz neke drzave koja je van Evrope leti za Sarajevo kukala mu majka.Ima da umre putujuci i presjedajuci.Najmanje se jednom vise presijeda nego da se putuje za Beograd ili Zagreb.Nevjerovatan je odnos tih politicara (koji trpaju ogromne kolicine novca u svoje djepove) prema tom nesretnom osiromasenom i pokradenom narodu.Nisu u stanju da organizuju aviosaobracaj.Cak i kontrolu leta vrsi Bg ili Zg pa za svaki let van Evrope morate ili u Zg ili u Bg ili Bec,itd pa tek onda u Sa.Nas Srba koji gravitiramo Sarajevskom aerodromu ima u RS preko 20000 a Muslimana i Hrvata preko 1 Milion.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online