Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.07.2012.
01:51
Večernje novosti A

"Igra Boga" u Hrvatskoj

Posle velike političke bure i protivljenja Svete stolice, u Hrvatskoj usvojen zakon o veštačkoj oplodnji. Zakon će omogućiti zamrzavanje jajnih ćelija, a veštačkoj oplodnji moći će da se podvrgnu i žene bez partnera

  "Igra Boga" u Hrvatskoj: Usvojen Zakon o veštačkoj oplodnji
 

Hrvatski sabor sa 88 glasova "za" i 45 "protiv" usvojio je kontroverzni zakon o veštačkoj oplodnji, protiv kojeg je otvoreno ustao i Vatikan. Zakon će omogućiti zamrzavanje jajnih ćelija, a veštačkoj oplodnji moći će da se podvrgnu i žene bez partnera.

Sanader preti Strazburom

Bivši premijer Ivo Sanader zatražiće zaštitu Suda za ljudska prava u Strazburu, zbog stalnog curenja poverljivih informacija i detalja iz istraga koje se vode o njemu. U novinama redovno izlaze pojedinosti iz istraga, uz video-materijal, a svi demantuju da su podatke davali novinarima.

Zakon je izazvao mnogobrojne reakcije, pre svega Rimokatoličke crkve i konzervativnih krugova u Hrvatskoj, koji novoj vlasti zameraju da se "igra Boga".

Uloženi su i mnogobrojni amandmani, koje je nova hrvatska vlada redom odbila, kao i traženje da se glasanje o zakonu odgodi za jesen.

Reagovao je i novi vatikanski nuncije u Hrvatskoj, Alesandro d'Eriko, izjavom da "valjda ne dolazi prekasno" i pozivom novoj vlasti da odgodi glasanje o zakonu. To se nije dogodilo i, uz sve pritiske, zakon je donesen, iako ga možda već na jesen čeka referendumsko izjašnjavanje hrvatskih građana, ako organizatori sakupe dovoljno potpisa. Mnogobrojni pritivnici zakona tvrde da se zakonom onemogućuje detetu da ima dva roditelja.

- Dali su nam potporu kada nam je bilo najteže i dugujemo toliko poštovanja da čujemo što papa misli - kazao je Darko Milinović iz HDZ-a. On je zamerio predlagačima zakona da "kada dete kaže tata, vi kažete ne, ne, ne, pec, pec, nema tate". Za kritičare zakona reč je o kršenju dostojanstva očinstva i ravnopravnosti polova.

Vladajući SDP podržao je zakon, smatrajući da će omogućiti parovima bez dece da mnogo lakše i jednostavnije ostvare pravo na roditeljstvo. - Brinemo se o interesima građana, bolje nego što je to radio HDZ - kažu u SDP-u, koji je dosadašnji zakon proglašavao najkonzervativnijim u Evropi.

Sam zakon nije izazvao veliku pažnju građana. Ekonomski problemi su prekrili sve, pa je pitanje hoće li energični protivnici imati snage da na jesen pokrenu inicijativu za rušenje zakona.

Ponedeljak 16.07.2012. 02:39
Oho pljunuse ruku koja ih othranila i rodila c.cc.cc.cc
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online