Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 01.06.2012.
13:03
D. Lj. Joksić - Vesti A

U Makedoniji postojala tri logora Al Kaide

Makedonija se nalazi na raskršću svih vrsta radikalizma u koji su svoje prste umešale i mnoge obaveštajne strukture da bi koristeći određene metode radikalizma i fundamentalizma zaštitile svoje ciljeve. Ovo je na seminaru u Skoplju, posvećenom borbi protiv nasilnog ekstremizma, izjavio bivši obaveštajac, penzionisani profesor fakulteta za bezbednost, Ivan Babamovski.

ALBANCI PROTESTUJU U SKOPLJU: Podrška radikalnim islamistima, ubicama petorice Makedonaca
 
On je upozorio da je bezbednosna situacija u Makedoniji i regionu prilično loša i da se, posle petostrukog ubistva 12. aprila kod sela Smilkovci blizu Skoplja, može očekivati još takvih nasilnih akcija.


- Makedonija je ocenjena kao jedna od najslabijih karika i zato se crna internacionala organizuje i sprema za još žešće aktivnosti i terorističke akcije. Očekujem da ćemo osim napada kod sela Smilkovci imati još nekoliko takvih

OPASNO PROROČANSTVO: Ivan Babanovski

žestokih akcija, a bio bih presrećan ako se to ne ostvari, rekao je Babamovski i dodao da se ne bi stideo da javno prizna kako je pogrešio u svojim procenama.


Bivši obaveštajac tvrdi da su u Makedoniji postojala tri logora za obuku pripadnika Al Kaide.


- Iz jedne etničke partije u Makedoniji, 25 njihovih aktivista je bilo na obuci za teroriste u logoru u Teheranu, a jedan od lidera te partije je bio u Komu, duhovnom centru šiita, gde je prošao obuku za propagatora i duhovnog vođu struktura povezanih sa terorizmom, kaže Babamovski.
Na terorizam, po njegovim rečima, mora da se gleda u povezanosti sa organizovanim kriminalom.


- Sprega između kriminala, terorizma i politike na Balkanu daje rezultate zato što kriminalno - terorističke grupacije na pozicije dovode kriminalizovani političari koji stvaraju uslove da kriminal nesmetano može da cveta, kaže Babamovski i zaključuje da nema terorizma bez kriminala, bez finansija i prljavog novca.

Bure baruta


- Makedonija ima bezbednosne strukture koje ne mogu na pravi način da pariraju zato što je Makedonija tranzitno područje na kome se često instaliraju određene terorističke grupacije i strukture, a da pritom članice međunarodne antiterorističke koalicije, našoj zemlji ne pomažu ni finansijski, ni tehnički, ni kadrovski, optužio je Babamovski svet zbog zanemarivanja ovog "bureta baruta".

POVEZANE VESTI

Petak 01.06.2012. 13:52
Ne kontrolišu celu Makedoniju...U neke delove ne sme da priviri policija ili vojska...ko zna da li poštari i inkasanti smeju... A priznali ga na "republikata na kosovo"..lelelele.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online