Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.03.2012.
21:34
Srna A

"Merčepovci mi muža palili i mučili"

Svedok Vjera Velebit rekla je danas na suđenju Tomislavu Merčepu, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima 1991. godine u Hrvatskoj, da je u vreme dok je tragala za mužem Božom čula da je Merčep strah i trepet Pakračke poljane.

Tomislav Merčep ponovo negirao krivicu

Pred zagrebačkim Županijskim sudom, gde je nastavljeno suđenje Merčepu, Vjera Velebit je ispričala da je muža, koji je uhapšen krajem oktobra 1991. godine, danima tražila po Pakračkoj poljani i da je više puta pokušala da dođe do Merčepa, ali da u tome nije uspela.

"Za njega sam samo čula da je strah i trepet Pakračke poljane", rekla je Vjera Velebit i dodala kako je supruga na sve moguće načine pokušala da izvuče iz zarobljeništva zbog čega je svakodnevno odlazila u štab u Pakračku poljanu.

Nekoliko godina kasnije, navela je ona, jedan poznanik joj je rekao da je video Božu, da je bio sav crn, verovatno od posledica čestog mučenja ili paljenja.

"Pričalo se da im je u zatvoru guljena koža i struja puštana u debelo crevo. To nisu bili vojnici koji brane Hrvatsku, to je ličilo na zveri puštene s lanca", rekla je Vjera Velebit.

Umesto Merčepa više puta razgovarala je sa Zvonkom Zakošekom, vojnikom koga su dvojica svedoka - bivši hrvatski vojnici Krešimir Šteović i Goran Skozit opisali kao komandant jedinice koja se nazivala Merčepovom.

O mužu Boži ništa nije znala sve do prošle godine kada su identifikovani njegovi posmrtni ostaci iskopani iz jedne od grobnica na tom području.

Krešimir Šteović, koji je učestvovao u hapšenju Velebita, rekao je da su za Božino hapšenje dobili naredbu. Za Merčepa je rekao da ga je video samo jednom i to u prolazu, a nije znao da objasni ni kojoj je jedinici pripadao, niti ko mu je bio komandant.

Ivan Marijanović, lekar koji je operisao ranjenog Merčepa, govorio je o poznanstvu s Đorđom Gunjevićem, tadašnjim pomoćnikom poverenika za zdravstvo za opštinu Pakrac. Njega su, kako je navedeno u optužnici, odveli takozvani "merčepovci" 11. oktobra 1991. godine, uzeli mu automobil i novčanik s 20.000 nemačkih maraka i 100.000 dinara. Nekoliko dana su ga mučili, a zatim ga pustili uz napomenu da je reč o "grešci", vratili mu automobil i dokumente, ali ne i novac.

Suđenje Merčepu danas je počelo pred novim sudskim većem pošto je odloženo prošlog ponedeljka jer je sudija Jadranka Mandušić, koja je bila u prvom sudskom veću, ispitala svedoka iz istrage protiv Merčepa.

Tomislav Merčep ponovio je da se ne oseća krivim i rekao da optužnicu smatra žalosnom.

On je optužen da je od 8. oktobra do decembra 1991. naredio hapšenje 52 ljudi, mučenje i ubistva 43 civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.03.2012. 22:19
Hrvatska nije još raščistila sama sasobom 40.-te, a kamoli 90.-te. Kad se oslobodi svog klerofašizma, onda će shvatiti šta su uradili drugima i sami sebi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online