Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 19.03.2012.
13:46
tportal.hr, Vestionline A

Ustaška i neonaci moda u Beogradu i Zagrebu

Kada je pre desetak dana u Nemačkoj otvorena prodavnica odeće "Brejvik", u vlasništvu modnog brenda "Thor Steinar", naročito omiljenog među neonacistima, reakcija tamošnjih medija i lokalnih vlasti bila je momentalna. Priča o butiku koji veliča Andersa Beringa Brejvika, ultradesničarskog teroristu koji je prošlog leta u Norveškoj ubio 77 ljudi, ubrzo je postala svetska vest, dok su iz gradske uprave odmah poručili da osuđuju otvaranje butika "Brejvik" i da će učiniti sve u okviru zakona moguće da prodavnicu zatvore.

Zvanično zabranjeno, ali ipak šeta Hrvatskom: Ustaški simboli i likovi ratnih zločinaca na hrvatskim omladincima

Proizvođač garderobe "Thor Steinar" je i ranije imao probleme s nemačkim vlastima, zbog čega su zatvorene prodavnice u Magdeburgu i Lajpcigu. Glavni razlog je što marka svojim dizajnom, marketingom i porukama podilazi neonacističkom pokretu, za šta u Nemačkoj imaju nultu toleranciju. Nemačke službe bezbednosti nošenje marke "Thor Steinar" smatraju jednim od obeležja neonacista.

U ceo problem se odavno uključila i norveška vlada, koja je osudila što "Thor Steinar" koristi vizuelne motive iz nordijske mitologije u svojim simbolima. S druge strane, "Thor Steinar" vrlo ozbiljno shvata identitet svoje firme, pa je tužio antifašističke aktiviste koji su ismevali ovaj brend.

Međutim, priča o odeći koju vole neonacisti nije nešto što se događa samo u Nemačkoj, s obzirom na da se ista garderoba i modni dodaci koje nudi "Thor Steinar" mogu kupiti i u samom centru Zagreba, ali i Beograda. U Zagrebu to je butik "Izvan kontrole", a u Beogradu "Asgard".

Norveška neće da ima bilo šta sa njima

Hrvatski butik "Izvan kontrole" ide i dalje, pa osim kolekcije "Thora Steinara" nudi i odeću marke "Ansgar Aryan", koja je povezana s nemačkim ekstremno desničarskim bendom Sleipnir. Ako je sve to previše germano-nordijski za ukus hrvatskog kupca, na raspolaganju mu je i kolekcija "S-HD", u kojoj je i majica na kojoj se veliča zloglasna legija vojske NDH. Reč je o 369. legiji, zvanoj "Vražija legija", koja je zajedno s Hitlerovom vojskom u Drugom svetskom ratu učestvovala u opsadi Staljingrada. Na majici se vidi slika Pavelićevih vojnika pod šlemovima, koji marširaju u rat, a ispod slike je natpis "što bog da i sreća junačka", koji je bio zvanični moto "Vražije legije".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.03.2012. 13:50
Nama ovo zlo u Srbiji nije potrebno.. Imamo mi svoje prelepe simbole..
Ponedeljak 19.03.2012. 13:52
Sta ima na onoj prvoj slici ustasko? Bolje se pozabavite sa nacionalisticko-sovinistickim porukama koje se ispisuju po Srbiji nego sto pisete gluposti.
Ponedeljak 19.03.2012. 14:10
Ustaški logo što bog da i sreća junačka, ustaše junaci???E brate bolesna sveta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online