Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.01.2010.
19:04
Srna A

Livada: U Hrvatskoj ubijeno 1,5 milion Srba

U Hrvatskoj bi danas živelo milion i po Srba a ne samo njih 200.000 da nije bilo stradanja srpskog korpusa 1941. i 1991. godine, izjavio je ugledni srpski intelektualac i naučnik iz Hrvatske Svetozar Livada.

Svetozar Livada (u sredini)
Govoreći o razmerama zločina nad Srbima, Livada je izneo deo svojih demografskih istraživanja prema kojima je zločin u Hrvatskoj odneo više od 1,5 milion Srba, upoređujući ga sa pogromom Jermena u Turskoj.


"Zločin je takvih razmera da je rasut svuda po šipražju i ševarju oko naših njiva'', rekao je Livada novinarima u Banjaluci.


Ugledni istoričari, naučnici, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, javni radnici, bivši logoraši i potomci žrtava ustaškog zločina konstatovali su danas u Banjaluci da su ostale neutvrđene stvarne razmere zločina nad srpskim narodom u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ali i u Hrvatskoj 90-tih godina.


Livada je na promociji novoosnovanog Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. godine i prezentaciji dvotomnog izdanja knjige o Jadovnu, autora Đure Zatezala, pojasnio da su kraške jame poput Jadovna u Lici bile samo jedan oblik odabranih lokacija za masovne likvidacije, te da je samo oko deset odsto njih do danas delimično istraženo i evidentirano.


On je opomenuo da negacija žrtve predstavlja negaciju čoveka, te naglasio da život nije samo pojava dok traje nego obilazak dostojno uređenih i obeleženih grobalja sa imenima i prezimenima onih koji tu počivaju, što srpske žrtve nemaju već decenijama jer su i njihova masovna stratišta uništena u Hrvatskoj.


Rupa kod Jadovna u koju su ljudi bacani živi
Livada i ostali učesnici promocije upozorili su na ogroman broj i dalje nepoznatih, sakrivenih i devastiranih lokacija masovnih stratište iz Drugog svetskog rata, ali i iz 90-tih godina u Hrvatskoj, te pozvali potomke, rodbinu, priajtelje i poznanike svih žrtava zločina da pošalju podatke i predoče svoja saznanja o pobijenim precima i drugima kako bi se upotpunili popisi žrtava i nastavio rad na daljim istraživanjima.

"Zato zaklinjem sve one koji nešto znaju, koji mogu da pišu, govore - da svedoče o onome što znaju, da osveže naše pamćenje na žrtve. Ponavljam, žrtva je onaj jadnik koji ne mogaše ni goli život da spasi i odbrani, a mi smo dužni da mu doveka branimo dostojanstvo time što ga pominjemo i odajemo mu počast', poručio je Livada.


U Banjaluci je osnovano Udruženje potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. godine, sa ciljem da ne budu zaboravljeni besprimereni zločini u tom logoru u NDH-a početkom Drugog svetskog rata, gde je za samo dva meseca na najsvirepiji način ubijeno 40.123 ljudi, većinom Srba i Jevreja.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online