Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 19.01.2012.
13:03
Ž. Marković - Vesti A

Uklanjaju ubice i opasne svedoke

Vlasti Bosne i Hercegovine deportovale su Alžirce Nuredina Gacija i Alija Bezouha u rodnu zemlju, a da nisu ni pokušale da im sude za nedela koja je počinio zloglasni odred El Mudžahedin čiji su oni bili pripadnici tokom građanskog rata.

To je izazvalo buru negodovanja među porodicama žrtava, ali i organima koji se bave procesuiranjem ratnih zločina. Oni smatraju da islamske borce koji su ratovali u BiH, i prema presudama Haškog tribunala u slučajevima Rasima Delića, te bošnjačkih oficira Amira Kubure i Envera Hadžihasanovića počinili teške ratne zločine, treba procesuirati i osuditi u BiH, a tek nakon odslužene kazne proterati. U suprotnom, kažu, deportacija im dođe kao svojevrsna nagrada.

DEPORTOVAN U ALŽIR: Nuredin Gaci
 


U Centru za istraživanje ratnih zločina RS smatraju da će se, deportacijom mudžahedina, pravosudni organi u BiH dovesti u poziciju da neće imati koga da procesuiraju za zločine, jer će svi počinici biti van BiH. U ovoj instituciji tvrde da je nemoguće ne pomisliti da se sve istrage svesno odugovlače dok se islamski borci koji su u BiH došli na poziv bošnjačkih vlasti, polako uklanjaju iz zemlje.
 

- Ostala je velika praznina u procesuiranju mudžahedina za ratne zločine, koje su počinili. Tužilaštvo BiH ove zločine ne stavlja na dnevni red. Očigledno da nekom nije stalo da se utvrdi istina - ističe Velimirović.

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević ocenjuje da su bivši mudžahedini u FBiH zaštićeni kao beli medvedi i da nema naznaka da će se to promeniti.

- Njih niko ne stavlja pod posebnu lupu, ne postaju predmet istraga i mirno i slobodno žive sve dok neko ne odluči da ih deportuje, najčešće zbog toga što bi mogli da budu nezgodni svedoci - zaključuje Galijašević.

Zabraniti vehabijski pokret


Predsednik NVO Kroacija libertas iz Mostara Leo Pločkinić problem vehabizma čiju ideologiju su u BiH posejali upravo pripadnici odreda El Mudžahedin označava kao najveću opasnost po održivost BiH.


- Vehabijski pokret se mora zabraniti zbog istorije nasilja i terora i zbog na internetu najavljenih novih napada širom cele BiH. Bošnjačka politika mora se ograditi od vehabija ili da se poistoveti sa njima jer je ovakvo stanje neodrživo - kaže Pločkinić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2012. 13:38
STVAR JE VRLO JEDNOSTAVNA, STO PRIJE SE ODVOJITI OD TURAKA, ZIVJELA NEZAVISNA REPUBLIKA SRPSKA ! U SUPROTNOM, OVO JE SAMO PRODUZETAK AGONIJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Četvrtak 19.01.2012. 16:16
Smesno je kako se pokusava odrzati na silu ta BiH.....Sto se ne ispostuje volja srpskog naroda i...cao!
Četvrtak 19.01.2012. 19:09
Nadrogirani fanatici koji su samo znali da arlaucu i vicu neke arapske reci i padaju ko snoplje pod rafalima.Kao ratnici nula kao ljudi su jos gori.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online