Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 28.12.2011.
11:13
Srna A

Begić krije srpske grobnice?

Predsedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale BiH Amor Mašović pobrinuo se da istina o stradanju srpskih civila i vojnika na području kojim je vladao zloglasni Peti korpus Armije BiH, predvođen generalom Atifom Dudakovićem, nikada ne ugleda svetlo dana, a u tome mu nesebično pomaže šef kancelarije Instituta u Bihaću Mujo Begić, piše "Fokus".

Foto: Arhiva
 

Predsednik Organizacije porodica zaroboljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da je Begić bio visokopozicionirni oficir u korpusu Atifa Dudakovića, koji je bio alfa i omega u kasarni "27. juli", mjestu stradanja zarobljenih Srba, te da je neshvatljivo da nadležne institucije ne pokreću istragu u tom slučaju.

"Ne bih prejudicirao šta bi istraga mogla da pokaže, ali bi Begić, verovatno mogao da odgovori na neka pitanja u vezi sa pronađenim posmrtnim ostacima nestalim u Kasarni 'Adil Bešić'", ocenio je Mitrović, dodajući da Begić postupa po naredbi Mašovića, čije su glavne karakteristike manipulacija i opstrukcija u traženju nestalih Srba.

Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih Republike Srpske Goran Krčmar smatra da je Institut još jednom potvrdio da je institucija zadužena za prikrivanje grobnica srpskog naroda, te da je Begić "doktorirao na ratnom zločinu", ali da je zaboravio da se zločin desio i nad srpskim narodom.

On je rekao da nema opravdanja što Begić nije progovorio o postojanju masovne grobnice u bihaćkoj kasarni.

"Institut nije preduzeo ništa da sankcioniše Begića koji je zataškao postojanje takve lokacije. Nadam se da ćemo u martu sljedeće godine dokazati da se u krugu ove bihaćke kasarne nalazi još jedna masovna grobnica srpskog naroda", rekao Krčmar, te dodao da i za ovu grobnicu zasigurno zna Begić.

Prema njegovim rečima, 16 kancelarija Instituta ove godine pronašlo je samo devet Srba, što potvrđuje da u Institutu nema spremnosti da se otkriju ratni zločini počinjeni nad srpskim narodom u BiH.

On je podsetio da je u bihaćkoj kasarni ubijen 21 Srbin, i da je do sada pronađeno 14 tela, a da se još traga za sedam lica.

"Nažalost, nakon septembra niko nije reagovao i niko nam se nije obratio, iako smo mi pronašli tu grobnicu. Zbog čega je ovo ovako i da li ne postoji volja nadležnih institucija BiH, to ne znam, ali jedino znam da su i obični vojnici znali za postojanje ove grobnice, što znači da je morao znati i Begić i ostali", rekao je Krčmar.

Koliko je Begić i dalje vezan za ovu kasarnu i za Peti korpus, zbog kojeg su mnoge srpske majke zavijene u crno, najbolje pokazuje podatak da je početkom decembra, zajedno sa svojim kolegama, ratnim starešinama, učestvovao na skupu "Peti korpus Armije BiH - nužna odbrana okruga Bihać 1992-1995. godine", navodi list.

U krugu Kasarne "Adil Bešić", u kojoj je ubijen 21 Srbin, nedavno je otkrivena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima srpskih civila i vojnika, a upravo u toj kasarni Begić je obavljao dužnost komandanta logističke baze Petog korpusa i načelnika organa za operativno planiranje logistike jedinica pod Dudakovićevom komandom.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.12.2011. 11:24
Ка о и обично,о српским жртвама се шути а непријатељске се увеличавају.Доћи ће и по тебе Аморе ђаво,кад тад!Нико не може бити срећан на туђој муци,па ни ти!
Sreda 28.12.2011. 11:43
A sta se drugo moze ocekivati od poturica???Istina uvijek ugleda svjetlo dana!Mogu poturice da kriju istinu o ubijenim Srbima,ali mi smo tu!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online