Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.01.2010.
21:12 >> 09:23h
Tanjug A

Vlada CG uklanja rudare iz jame!

Ministarstvo ekonomije Crne Gore naložilo je danas upravi Rudnika boksita u Nikšiću da, poštujući mere zaštite na radu i bezbednosti osoba i imovine, skloni rudare koji osmi dan ne izlaze iz jame, zahtevajući isplatu zaostalih zarada i drugih prinadležnosti. Ministar zdravlja Crne Gore je rekao da će životi rudara biti dovedeni u pitanje ako se štrajk produži još koji dan.

Vlada Crne Gore namerava da "ukloni" rudare iz jame Biočki stan. Kako će to biti učinjeno - nije precizirano.

"Uslovi u jami Rudnika boksita Biočki stan, u kojoj oko 80 rudara već osmu noć štrajkuje glađu, nehumani su, a radnici se nalaze u teškom stanju", rekao je crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović.

"Plašim se ako ostanu još noć-dve da će im životi biti ugroženi", rekao je Radunović kasno sinoć na rudokopu Seoca.

Ministar ekonomije Branko Vujović je na konferenciji za novinare rekao da rok za uklanjanje rudara iz jame nije preciziran i da će to, kako je objasnio, zavisiti od načina na koji će naložena mera biti sprovedena.

 
Vujović je rekao da je takva mera doneta kako bi se sačuvali zdravlje i život rudara.


On je najavio da će isplata otpremnina za oko 60 radnika od ukupno 669, koji su se prijavili za dobrovoljni odlazak iz fabrike, početi sutra.


Nikšićki rudari, njih više od 80, sedmi dan štrajkuju u jami Biočki stan, a dvadesetak ih je zatražilo medicinsku pomoć, od kojih je šest zadržano na bolničkom lečenju sa dijagnozom upale pluća.


Rudare je danas oko podneva podržalo više od hiljadu njihovih kolega i radnika Željezare, KAP-a i Duvanskog kombinata, kao i oba reprezentativna sindikata.


Mera udaljavanja rudara iz jame doneta je na osnovu procene da su uslovi u tom rudniku veoma nepovoljni, jer je temperature niska, postoje podzemne vode, pa je visoka vlažnost, nema ventilacije i električnog osvetljenja, pa ni grejanja.

Rudari u teškom stanju


Ministar zdravlja Crne Gore Miodrag Radunović saopštio je da su rudari u teškom stanju.


Radunović, koji je sa ministrom rada i socijalnog staranja Suadom Numanovićem i direktorom nikšićke bolnice Ilijom Ašaninom danas posetio rudare, apelovao je na upravu Boksita da hitno izmiri dugovanja radnicima.


"Pokušao sam kao ministar zdravlja i humanista da ih ubijedim da zajedno izađemo iz jame, jer nijedan život nema cijenu. Niko ne treba u Crnoj Gori da svoje zarade ostvaruje na ovaj način i predložio sam im da Vlada ponovo pokuša da pomogne u pregovorima sa većinskim vlasnikom kako bi se ispunili zahtjevi", kazao je Radunović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online