Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 23.12.2011.
09:49
Alo A

"Da se Sveti Sava 1219. registrovao policiji ništa od ovog ne bi bilo"

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije kaže da su se prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Turci odnosili bolje nego sadašnje crnogorske vlasti. Vladika Joanikije reagovao je na odluku da se nekoliko desetina sveštenika Srpske pravoslavne crkve s porodicama protera iz Crne Gore pošto nisu dobili traženu privremenu dozvolu boravka.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije

"Mi smo u Crnoj Gori opstali osam vekova u svim pravnim sistemima, a sada od nas traže da se registrujemo u MUP- Crne Gore kao nova verska zajednica. To je opravdanje države za progon našeg sveštenstva. Mitropolija je bila priznata i uvažena u svim pravnim sistemima, pa čak i u doba viševekovnog turskog ropstva i mi sada ne smemo poništavati i brisati svoj pravni kontinuitet", rekao je za "Alo" vladika Joanikije.

On kaže da se ovakav policijski tretman sveštenstva "ne može okvalifikovati nikako drugačije, osim kao nasilje nad crkvom i životima sveštenika što nije dobro ni za SPC ni za Crnu Goru".


Zahtevi sveštenika i monaha SPC za privremeni boravak u Crnoj Gori su odbijeni, jer nisu imali potrebnu dokumentaciju, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović. Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je u državnom parlamentu izjavio da je do sada odbijeno 35 zahteva sveštenika i monaha SPC za privremeni boravak zato što je ova crkva registrovana u Srbiji.


Poslanik Nove Budimir Aleksić kaže da je nepristojno tražiti da SPC dokazuje svoje prisustvo u Crnoj Gori. "Po logici ministra, za sve je kriv Sveti Sava što 1219. godine, kada je osnovao Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, nije otišao u policijsku stanicu da se prijavi i registruje", rekao je Aleksić.

Strazbur: Srbija će svedočiti o imovini SPC


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je zahtev Podgorice da se iz predmeta isključe spisi koje je Vlada Srbije dostavila o imovini SPC u Crnoj Gori. To praktično znači da je, u procesu koji vodi Eparhija budimljansko-nikšićka protiv Crne Gore, za povrat oduzete imovine Srbiji potvrđen status prijatelja suda, a njeno viđenje situacije oko imovine biće uzeto u obzir prilikom odlučivanja.

POVEZANE VESTI

Petak 23.12.2011. 10:22
To je liberalna demokratija,sve sto propagira ljudske vrednosti je nepozeljno. .I ne cudi me od drzave koja ima najvecu Katolicku crkvu na Balkanu. Mafija nema duhovnu veru,vec jednog Boga - $
Petak 23.12.2011. 11:29
Проклета да је црногорска власт.Жао ми је само што се црногорски народ није огласио,али ни то не чуди јер ни ми у Србији нисмо ништа бољи и њима је као и нама уништена свака помисао на било какве промене.
Petak 23.12.2011. 12:31
Још једна срамота на образ Црне Горе!Имају ли римокатолички и муслимански свештеници,проблема са боравишном дозволом?!Владика Његош се у гробу окреће од срамоте!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online