Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.12.2011.
13:07
M. Jakšić - Vesti A

Dve decenije zaboravljenog zločina

Ivica Majetić i Darko Pil upali su 1991. godine u selu Borova, opštini Virovitica, u kuću Dubravke Jagodić koja je živela sa svojim nevenčanim suprugom Duškom Šaponjom, svojom majkom i dvoje dece. Najpre su ubili Duška, a onda je Pil silovao Dubravku. Odmah su uhapšeni, ali do danas imaju zaštitu hrvatskih državnih institucija.

NISU SVI JEDNAKI PRED ZAKONOM: Dubravka Jagodić

Vrhovni sud im je smanjio kaznu - Pilu sa 15 na 10, a Majetiću sa 12 na devet godina zatvora. Zatim je Franjo Tuđman, tadašnji hrvatski predsednik, Majetića nakon 11 meseci u zatvoru, amnestirao, a Pilu je kazna još jednom smanjena i to na šest godina.
 

Tome treba dodati da Finansijska agencija godinama ne dopušta da se Majetiću sa zaštićenog računa skida odšteta za Dubravku i njene sinove, a Vrhovni sud je ovih dana poništio presudu Županijskog suda da hrvatska država Dubravki i njenoj familiji isplati odštetu od tri miliona kuna.

- Imamo neke presude u našu korist, ali praktično od toga ništa nemamo. Ono što mi je presuđeno ne mogu da dobijem, a Majetićevu kuću, koja mi je sudski dodeljena, još nisam prodala. Da nam štedeći na sebi ne pomažu roditelji mog pokojnog supruga koji žive u Zagrebu, ne bismo imali od čega da živimo - ogorčena je Dubravka dok govori o pravdi koja u ovom slučaju nije samo spora, već naklonjena zločincima.
 

I ovaj slučaj potvrđuje da je hrvatska država samu sebe zaštitila od plaćanja odštete zbog zločina koje su počinili pripadnici njene vojske. Takav izuzetak u zakonu advokatska ekipa koja zastupa interese Dubravke Jagodić smatra protivustavnim jer, kako je zapisano u tužbi koju su advokati podneli Ustavnom sudu, svi moraju biti jednaki pred zakonom.

Takođe smatraju da u ovom slučaju ni stari član zakona koji govori o zastarelosti, a reč je o pet godina, ne sme imati uticaj na presudu Vrhovnog suda pošto je kasnije taj rok produžen na 15 godina, a sudski postupak traje već 11 godina.

- Da je taj zločin u optužnici okvalifikovan kao ratni zločin uopšte ne bi bilo govora o zastarelosti jer ratni zločin ne zastareva. Jasno je onda zašto je izostala takva ocena - uverena je Dubravka i dodaje da hrvatska država od ovakvih slučajeva želi da opere ruke zbog svog ugleda u svetu.

Pravna ekipa koja zastupa Dubravku Jagodić navodi da se ovde ne radi samo o svirepom ubistvu i silovanju, već i o zločinu koji ima elemente genocida, jer je odmah nakon ubistva Duška Šaponje i silovanja njegove nevenčane supruge Borovu napustilo 30 srpskih porodica. Pre rata u tom selu je živelo 70 odsto srpskog stanovništva, a sada je u njemu samo 20 odsto Srba. 

Zaklan i izrešetan

 

Nakon što su Majetić i Pil Duška Šaponju izvukli napolje iz kuće, Majetić ga je izrešetao iz automatskog oružja. Obdukcijom je utvrđeno da mu je zdrobljeno pola glave i rafalom otkinuta ruka, te da u vratu ima ubod nožem. Nakon masakra Majetić i Pil su Duškovo telo vezali za automobil i vukli ga do njegovog sela. Potom je Pil Dubravku silovao uz pretnju da će ubiti njenog dvogodišnjeg sina Milana.

 

 

Zločinac ostao bez obe noge

 

Kad je Franjo Tuđman pomilovao Majetića, taj je zločinac mobilisan i poslat u rat u Bosnu i Hercegovinu gde je izgubio obe noge. Kao invalid je već dva puta od države dobio na poklon novi automobil, ali je oba odmah prodao.

POVEZANE VESTI

Petak 23.12.2011. 13:47
Da, da, casni pripadnik viroviticke brigade...kad je srpski narod izbegao iz tih delova Slavonije, oni proglasili - "oslobodjenje"?!
Petak 23.12.2011. 15:25
Poslati na adresu Pupovca i ostalih ustaskih pajdi, zatim Jeremicu i uredu oredsednika Tadicu da se ovekoveci vekovno prijateljstvo.Onako reda radi da im se pripomene da jos zive.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online