Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 25.11.2011.
09:33
Pressonline A

Crnom Gorom vladaju bahate siledžije

Korupcija, kriminal i UDBA tri su potporna stuba koja ovoliko dugo, dvadeset godina, održavaju crnogorsku vlast, tvrdi Filip Kovačević profesor političke psihologije na državnom univerzitetu.

Profesor političke psihologije: Filip Kovačević
 

Povoda i tema za razgovor sa njim ima na pretek - od nedavne izjave prvog čoveka Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića o potrebi "deratizacije njegovih kritičara - političkih miševa", nesmenjivosti vlasti u državi, pasivnog odnosa građana spram vladajućih elita, opoziciji, SDP-u, premijeru Igoru Lukšiću...

Milova "deratizacija" je opasna

Izjava lidera DPS-a Mila Đukanovića od pre neki dan, o tome da su njegovi politički oponenti miševi koji zaslužuju deratizaciju, podigla je mnogo prašine. Kako je tumačite?
- Ovo je jedna vrlo opasna izjava jer smo svedoci da su slične izjave u prošlosti imale epilog stradanja i štete za nezavisne medije i civilni sektor u Crnoj Gori. Neka njen "kvalitet" služi na čast onima iz međunarodne zajednice, a posebno iz zvanične politike SAD-a, koji još uvek u Đukanoviću vide partnera i faktor stabilnosti.

Crna Gora dve decenije nije promenila vlast. Za svo to vreme jedan isti čovek, Milo Đukanović najmoćnija je figura u državi. Kako se to odražava na našu državu?
- Crna Gora je sve crnja, a on svake godine nosi sve skuplji i skuplji sat. Privredni resursi su popljačkani i razoreni, prirodni resursi devastirani i rasprodati, a građani poniženi i obespravljeni.


Koja je tajna ovolike dugovečnosti naše vlasti?
- Korupcija, kriminal i UDBA.


Smenjivost vlasti preduslov je demokratskih društava. Da li je to realno očekivati u Crnoj Gori u skorije vreme?
- Da. Kritična masa postoji, samo je treba organizovati i usmeriti. Mislim da se može uspeti ukoliko se poseduje posvećenost, istrajnost, hrabrost i pridobije podrška uticajnih međunarodnih krugova.


Često čujemo tvrdnje da ovaj narod ne zaslužuje bolju vlast kada je ovako pasivan i umrtvljen. Da li se slažete?
- Naravno da ne. Crnogorski građani zaslužuju mnogo bolju vlast, ali mislim da oni sami još toga nisu svesni. Dok ne shvate koliko su u suštini jaki, vladaće bahate polupismene siledžije.


Zbog čega su stanovnici Crne Gore nespremni na promene?
- Tako izgleda zbog toga što državom hara siromaštvo, nasilje i provincijalizam.


Kako komentarišete sve češće istupanje Filipa Vujanovića sa stavovima koji se ne poklapaju sa onim većinskim u DPS-u? Da li u tome vidite stvarne razlike ili je to fingiranje razlika?
- To je samo igra, privid, pretvaranje. Da Vujanovićevi stavovi zaista predstavljaju neko suštinsko razmimoilaženje sa stavovima njegovog partijskog šefa Đukanovića, tj. većine u DPS-u, preko noći on više ne bi bio predsednik. Inače, Vujanović je od početka svoje političke karijere jedan od najodanijih Đukanovićevih saradnika. Setite se samo njegovih mandata kao ministra pravde, policije, kao premijera.


Svedoci smo i netrpeljivosti između prvog čoveka parlamenta i predsednika države. Kako vidite taj, ajde da kažemo, latentni sukob?
- Utrkivanje za to ko će biti drugi čovek u državi, nakon broja jedan - Đukanovića. Od tog sukoba neće se desiti ništa značajno za demokratizaciju države. Tresla se gora, rodio se miš.


Kako gledate na ulogu SDP-a u crnogorskoj političkoj stvarnosti?
- Vrh SDP-a je izvršio veleizdaju ideala sopstvene partije. Kod njih više ne postoji ni "s" od socialdemokratije. Samo žudnja za vlašću i privilegijama. Od ministarstava do diplomatije uzimaju svoj harač na štetu razvoja državnih institucija i vladavine prava u koje se licemerno kunu u svakoj izjavi.

Šta mislite o premijeru Igoru Lukšiću?
- Prihvatio je da bude statista u vladi kojom tobože rukovodi. Glavni glumac je Đukanovićevog privatnog lutkarskog pozorišta za briselsku publiku. Ko god očekuje da Lukšić može da reformiše DPS ili je naivan ili je nakačen na crne DPS fondove.


Da li mislite da studenti, koji su nedavno organizovali prvi veliki protest u poslednje dve decenije, mogu da budu iskra promene u društvu?
- Naravno. Protestom 17.novembra crnogorski studenti su dokazali da su jaka politička snaga koju će svi morati da uzmu u obzir kada donose odluke važne za crnogorsku budućnost. Siguran sam da će shvatiti da se njihovi zahtevi mogu ispuniti samo ako dođe do korenitih izmena u načinu na koji je crnogorska politika do sada funkcionisala. Treba da istraju sa protestima i da grade zajednički front sa ostalim ugroženim segmentima stanovništva.


Šta vam se ne sviđa u organizaciji studentskih protesta?
- Moraju biti oprezni jer će snage režima koje su se uplašile njihove snage pokušati da ih razbiju. Siguran sam da već rovare u njihovim redovima. Savetujem im da odbiju sve ponude sistema i izgrade novi po svojoj meri. Kao što je Dušan Matić poručio studentima 1968. godine - "izmislite nove reči, zašto ste mladi!"


Kako komentarišete navode euroskepticizma kod Mila Đukanovića?
- Greše oni koji kod njega vidi samo euroskepticizam. Po mom mišljenju, to su u stvari simptomi jednog izuzetno teškog slučaja eurofobije. Toj fobiji nema leka, osim onog koji je administriran njegovom bivšem kolegi iz Hrvatske.


Da li Crna Gora treba da bude član NATO saveza?
- Ne, zbog toga što je NATO osmišljen kao agresivni vojno-politički savez koji seje patnju i smrt zbog geopolitičkih interesa jednog malog broja zapadnih kapitalista. Crnu Goru vidim kao neutralnu državu koja u međunarodnim odnosima zastupa i širi vrednosti mira, tolerancije i međukulturnog uvažavanja.

POVEZANE VESTI

Petak 25.11.2011. 09:49
I od takvih je Toma otišao da traži podršku.Sramota,ali barem je pokazao svojim biracima sa kim je spreman sarađivati,dokazanim lopovima,kriminalcima,ološem politickim.E Nikolicu ko tebe savetuje pa ti predloži dil sa Đukanovicem.
Petak 25.11.2011. 14:21
Crna Gora je kao i Srbija i Republika Srpska na velikom iskusenju.Vlasti su postavljene od strane vatikana da im sluze u njihovim zlim namjerama.Pravoslavlje im smeta u ostvarenju njihovog plana.Vlast i ekumenisti u SPC su njihovi podanici.Alternativa je takodje slaba.Stranke opozicije su skrenule sa svog kursa i postale usluzni servis strankama na vlasti,a sve zarad licnih interesa i borbe za sto duzi politicki zivot.Vlast je slatka i ko jednom 'umoci' prste u narodnu kasu tesko se tog odrice.Jedni druge stite,a narod ispasta.Moji Pravoslavci,predstoji nam tesko vrijeme.Pomozi nam Gospode Boze mili!!!!
Subota 21.01.2012. 15:13
Razborit i odvažan čovjek ovaj Filip Kovačević.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online