Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 09.11.2011.
13:12
Ž. Marković - Vesti A

Traže dokaze o zločinima Dudakovića

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pretresli su juče prostorije kasarne Orljani u Bihaću i još nekoliko lokacija u tom gradu u potrazi za dokumentima koji bi mogli da se upotrebe u istrazi protiv nekadašnjeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića.


Kako "Vesti" nezvanično saznaju, izuzeti su određeni dokumenti koji se tiču aktivnosti Petog korpusa. Reč je o papirima koji su već jednom bili zaplenjeni, a nakon toga zapečaćni i osigurani.

Pet godina istrage

 

Podsetimo, istraga protiv Atifa Dudakovića i drugih oficira Petog korpusa traje već pet godina i, pored silnih apela iz RS, još uvek nije završena. U nekoliko navrata nagoveštavala se mogućnost hapšenja Dudakovića, ali to se nije dogodilo. U međuvremenu se on čak i politički angažovao u Stranci za BiH Harisa Silajdžića. Tokom prethodnog perioda pojavilo se više video-snimaka koji dokazuju da su snage bošnjačke Armije BiH pod Dudakovićevom komandom počinile ratne zločine nad Srbima u Bosanskoj Krajini.

- SIPA je ponovo uzela dokumente koji su svojevremeno izuzeti u akciji Kastel koja je bila usmerena protiv pojedinih policajaca u Unsko-sanskom kantonu zbog korupcije u decembru prošle godine.

Tada je izuzeta i neka dokumentacija koja je pripadala Petom korpusu, ali je ona odložena. Tužilaštvo BiH je utvrdilo da bi ta dokumentacija mogla da im bude u koristi u slučaju Dudaković, pa je zahtevalo da se ona ponovo izuzme - objašnjava izvor našeg lista blizak Tužilaštvu BiH.


Iz ove institucije zvanično je saopšteno da se pretresa kasarna Orljani i da je reč o objektu koji trenutno koristi MUP USK.


- Dokumentacija koja je odneta odnosi se na arhiv i dokumente o ratnim zbivanjima na području Bihaća i USK. Radi se o ratnoj dokumentaciji policijskih struktura u ovom kantonu - saopšteno je iz Tužilaštva.


Više od svega je zanimljivo da je ova akcija usledila samo dan nakon što su se predstavnici Saveza logoraša RS sastali sa šeficom odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Vesnom Budimir. Predsednik Saveza Branislav Dukić rekao je posle tog sastanka da je Budimirova dala tužiocima zadatak da u vrlo kratkom roku završe predmete "Dobrovljačka", "Veliki park", "Silos", "Atif Dudaković" i "Viktor Bubanj".

Dudakovića je odavno trebalo uhapsiti

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je bivšeg komandanta muslimanskih snaga na području Bihaća Atifa Dudakovića odavno trebalo uhapsiti.


- Ako tužioci to ne urade u zadatom roku, Budimirova će tražiti njihovu odgovornost - rekao je Dukić.


On juče nije hteo da komentariše akciju u Bihaću. Ipak, kako naš list nezvanično saznaje, na sastanku Budimirove sa logorašima, ona je zaista istakla opredeljenje da sve istrage na kojima insistiraju predstavnici srpskih žrtava budu konačno dovedene do kraja.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.11.2011. 14:17
Babin se sincic objesio. Sucur alahu.
Četvrtak 10.11.2011. 06:41
Koja je ovo sprdnja uz mentore of USA i EU (danke Deutchland)!
Četvrtak 10.11.2011. 08:14
Kad ti se vec sin obesi, znaj kolko je sahati Atife.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online