Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 29.10.2011.
11:08
Vestionline A

Tetka teroriste: Bio dobar dok nije krenuo s vehabijama

Napad koji je Mevlid Jašarević juče izvršio na ambasadu SAD-a u Sarajevu, trebalo je da bude samo jedn u nizu koji su vehabije pripremale, piše "Blic". Sledeća na meti, navodno, je bila ambasada Veilke Britanije, ali je policija uhapsila dvojicu potencijalnih napadača pre pucnjave.

Mevlid sa "kalašnjikovim" u ruci

"Blic" prenosi da je kod vehabija koji su planirali napad na ambasadu Velike Britanije pronađeno automatsko oružje, a imali su i crnu sportsku torbu.

Mevlid Jašarević, koji je rafalnom paljbom napao diplomatsko predstavništvo SAD-a, trenutno je u bolnici gde ga čuvaju jake policijske snage. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno i nije vitalno ugrožen, izjavila je portparol Kliničkog centra u Sarajevu Biljana Jandrić.

"Čekamo da se policija izjasni da li će pacijent ostati kod nas ili će biti prebačen negde drugo", rekla je Jandrićeva.

Mevlid ranjen hicem iz snajpera, a potom pretresan u potrazi za oružjem i eksplozivom

Od Novog Pazara, preko Austrije i Gornje Maoče, do teroriste

 

Mevlid Jašarević je juče tokom napada bio naoružan i sa dve ručne bombe. Kao pripadnik vehabijskog pokreta boravio je u Gornjoj Maoči tokom policijske akcije u februaru prošle godine. On je 30. novembra 2010. godine uhapšen u Novom Pazaru, jer je bio potencijalna pretnja stranim ambasadorima koji su posetili taj grad. Zna se da je u Beču proveo tri godine u zatvoru zbog pljačke 100.000 evra. Posle izdržane kazne je proteran.

"Blic" piše, da je prema rečima očevidaca, nekolicina građana pokušala da razgovara sa napadačem i sazna zašto to radi, a on im je kratko rekao: "Ovo radim zbog Gadafija!"

Mevlidova tetka Senada Jašarević, koja živi u Novom Pazaru, kaže da je bio fin momak sve dok nije otišao u Bosnu i Hercegovinu. Prema njenim rečima, porodica je pokušala da ga odgovori od vehabizma, ali nije uspela u tome.

Senada tvrdi da Mevlid nikada nije spominjao napad, ali da je često imao čudne izjave u vezi vere. Njenu kuću u Novom Pazaru, gde je Mevlid živeo nekada, juče je pretresala policija.


"Kod nas nisu ništa našli. Mevlid je odrastao kod nas. Patio je, jer su mu roditelji razvedeni. Otac mu živi u Češkoj, a majka u Austriji. Koliko znam, u Austriji se i povezao s tim vehabijama" , rekla je Mevlidova tetka.

Analitičari ističu da se Amerikanci najviše plaše takozvane "bele Al Kaide", čiji bi član mogao da bude i Mevlid Jašarević, i ne isključuju mogućnost sličnih incidenata u Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Vehabije pretnja i na Kosmetu


Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da je sticajem okolnosti posle rata ostalo dosta vehabija u BiH, koji su dobili državljanstvo, oženili se, iako su na to mnogo puta upozoravane vlasti u Sarajevu.

Advokat Božo Prelević, navodi da je vehabizam internacionalna priča i da je BiH veoma pogodno tlo za to. On ocenjuje da bi vehabije uskoro mogle da naprave sličan incident i na Kosmetu.

"Mislim da će se to sigurno desiti na Kosovu, dok u ostatku Evrope oni imaju poprilično dobre mere predostrožnosti pa je maltene nemoguće da se slična stvar desi", rekao je Prelević i dodao da međunarodna zajednica nikada nije insistirala na uklanjanju članova Al Kaide koji su učestvovali u ratu u BiH.

Muftija Muhamed Jusufspahić pozvao je muslimane da učine svaki napor kako bi sprečili "svaku smutnju i pošast terorizma". On je, povodom jučerašnjeg napada poručio da je islam vera mira, kao druge vere koje propovedaju mir. "Mir sa Bogom podrazumeva i mir među ljudima", naveo je Jusufspahić.

POVEZANE VESTI

Subota 29.10.2011. 12:59
"Analitičari ističu da se Amerikanci najviše plaše takozvane "bele Al Kaide"". Ostroumni Amerikanci ! Zaista je nemoguce prepoznati etnickog bijelca sa bradom bez brkova i 30cm kracim pantalonama kao potencijalnog teroristu i vehabiju.
Subota 29.10.2011. 13:40
E da postavim po treći put isti komentar u deset dana: "Ko se mača lati - od mača i strada!"
Subota 29.10.2011. 14:13
Apsolutno podrzavam ovaj tip akcija. Na zalost, potrebno je da budu samo uspesnije. Deceijama pricamo celom svetu da se organizuju, ali njima je odgovaralo sve dok se bore protiv Srba, e sada ce malo mecka da zaigra i pred njihovim vratima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online