Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.12.2009.
14:28
RTS A

Hrvati danas biraju predsednika

U Hrvatskoj se danas održavaju predsednički izbori, peti od sticanja nezavisnosti, na kojima oko 4,5 miliona glasača direktno bira šefa države između ponuđenih 12 kandidata.

Doskorašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić

Biračka mesta su otvorena u 7 časova a gotovo sve ankete prognoziraju siguran ulazak kandidata Socijaldemokratske partije Iva Josipovića u drugi krug.


Ankete predviđaju i neizvesnu borbu četiri kandidata za drugo mesto. Drugi krug izbora biće održanu u nedelju 10. januara 2010. godine.

Glasački listići na Brajevom pismu

 

Novina petih predsedničkih izbora u Hrvatskoj je da će na njima prvi put slepe i slabovide osobe moći da glasaju samostalno, bez ičije pomoći, budući da su za njih štampani glasački listići na Brajevom pismu, prenosi radio "Slobodna Evropa". Na taj će način potpuna tajnost glasanja biti omogućena i za 6.000 slepih osoba u Hrvatskoj.

Današnji predsednički izbori su peti na kojima birači direktno biraju trećeg po redu šefa države, od kada je Hrvatska stekla nezavisnost. Pravo glasa ima 4.495.006 birača, koji će glasati na 6.866 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu.

Od ukupnog broja birača, njih 406.208 nalazi se na popisu u inostranstvu, gde je otvoreno 250 biračkih mesta u 55 zemalja. Najviše ih ima u Bosni i Hercegovini - 124, a pravo glasa u toj državi ima nešto manje od 285.000 glasača.

Izbori za predsednika Hrvatske održavaju se i na 14 biračkih mesta u Srbiji, a prema prvim podacima, do 10 sati, na njima je glasalo je oko 150 građana.

Tri biračka otvorena su i za hrvatske vojnike u misijama na Golanu, u Avganistanu i na Kosovu i Metohiji.

Predizborna tišina trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 27. decembra u 19 časova. Za vreme tišine nisu dopuštene izborne reklame i objavljivanje privremenih rezultata ili procena.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta, drugi krug izbora biće dve nedelje kasnije, 10. januara 2010. godine.

Prve zvanične privremene rezultate izbora, Državna izborna komisija objaviće u nedelju u ponoć.

Na izborima učestvuje 12 kandidata, među kojima su kandidat Socijaldemokratske partije Ivo Josipović, Hrvatske demokratske zajednice Andrija Hebrang, Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić, kao i nezavisni kandidati Milan Bandić, Nadan Vidošević i Dragan Primorac.

Mesić žali zbog EU

 

Žao mi je što za vreme mog mandata nismo ušli u Evropsku Uniju, a to će biti posao budućeg predsednika i Vlade, rekao je hrvatski predsednik Stjepan Mesić, posle glasanja na izborima za šefa države, prenosi Jutarnji list.

 

"Svom nasledniku ću dati savet ako ga bude tražio. Od njega očekujem da se drži Ustava i zakona jer na taj način može najbolje pomoći Hrvatskoj", rekao je Mesić.

 

On je rekao da Hrvatsku ostavlja u krizi i naglasio da recesija nije samo uvozna "nego smo delom i mi sami za to krivi".

U izbornoj trci su i kandidat Istarskog demokratskog sabora Damir Kajin, kandidati Josip Jurčević, Boris Mikšić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman i Slavko Vukšić.

Na dosadašnjim izborima po dva puta su za predsednika bili izabrani preminuli Franjo Tuđman (1992. i 1997. godine) i aktuelni šef države Stjepan Mesić (2000. i 2005. godine).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online