Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.10.2011.
17:46
M. Jakšić - Vesti A

Prijave za zločine na Psunju i Papuku

Srpski demokratski forum (SDF) iz Zagreba podneo je Županijskom državnom tužilaštvu u Slavonskom Brodu krivičnu prijavu protiv komandanta 123. ratne brigade hrvatske vojske general-pukovnika Miljenka Crnjca i još sedam hrvatskih političara i pripadnika hrvatske policije zbog zločina nad Srbima u zapadnoj Slavoniji 1991. godine.


Pored Crnjca, na spisku su i Ante Bagarić, predsednik tadašnjeg Izvršnog veća opštine Požega i predsednik kriznog štaba te opštine, Nikola Janković, Toma Jelić, Drago Matošević i Šimun Miletić. SDF ih smatra odgovornim za masovni progon srpskog stanovništva iz 26 sela, ubistvo 44 pripadnika srpske nacionalnosti i paljenje 616 kuća i 590 pomoćnih objekata.


- Opštinsko rukovodstvo Požege izdalo je 29. oktobra 1991. godine pisanu naredbu Srbima da moraju da se isele, inače će ih evakuisati hrvatska vojska. A one koji nisu hteli da napuste svoje domove vojska je pobila. Naredba je pročitana na lokalnom radiju i ispisana na plakatima nalepljenim na kućama, tarabama i banderama. Još je bilo napisano da "četnici i JNA spremaju da napadnu to područje". Dokazi za ovaj zločin su više nego očigledni, ali to hrvatsko pravosuđe već 20 godina uopšte ne interesuju - navodi za "Vesti" Veljko Džakukla, predsednik SDF-a.

Da se u ovom slučaju radilo o strategiji progona "sa ciljem da srpsko stanovništvo nestane iz zapadne Slavonije", kako je zapisano u krivičnoj prijavi, potvrđuje širenje pomenutog egzodusa na celokupno područje koje obuhvataju planine Psunj i Papuk.

Srbi su napustili ukupno 184 sela koja su nakon njihovog odlaska mesecima paljena i uništavana eksplozivom. Deo kuća je u poslednjih 10 godina obnovljen, ali su zarasle u korov i šikaru jer su iz izbeglištva vratili samo starci. Mlađi samo povremeno svraćaju zato što nigde na tim prostorima ne mogu da dobiju posao.

 

Jedina investicija azil za pse


- U mom selu Veliki Budići, koje pripada širem području Bučja, pre rata je bilo 25 kuća, a sada ih je samo šest celih u kojima živi petoro ljudi. Nekada smo na području Bučja imali osnovnu školu do osmog razreda koja je srušena. Zatim poštu, ambulantu i veterinarsku stanicu, a sada nemamo ništa od toga. Imali smo 680 đaka, a sada nijedno dete. Jedina investicija u našem kraju jeste azil za pse koji ovde imaju bolje uslove za život nego ljudi - kaže Savo Jakovljević.


Ulicama imena ubica


- Ulicama u pojedinim selima dali su imena jedinica hrvatske vojske koje su zapalila ta sela. Meni su oteli sve penzije koje je trebalo da primim između 1991. i 1998. godine. Jednostavno - neće da mi ih isplate! Kažu da nema novaca - ogorčen je Jovan Prodanović dok govori o poniženjima kojima je izložen zajedno sa svojim sunarodnicima u Zapadnoj Slavoniji.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.10.2011. 18:59
Ustase ce,kao i do sada,biti nagradjene.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online