Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 13.09.2011.
10:52
Srna A

Sarajevo nije htelo da se utvrdi istina

Američki institut za mir iz Vašingtona zatražio je formiranje komisije za istinu koja je trebalo da ispita događaje i ubistva u BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine, ali se ta ideja nije dopala vlastima u Sarajevu, navodi se u depeši od 7. aprila 2006. godine koju je centrali u Vašingtonu uputio tadašnji američki ambasador u BiH Daglas Meklhejni, a koju je objavio internet sajt "Vikiliks".

Institut je 2006. godine pokrenuo inicijativu za formiranje ove komisije, ali je ona naišla na brojne kontroverze, a jedna od njih je da se ta ideja nije dopala vlastima u Sarajevu, prenose "Nezavisne novine".

"Naši napori zatalasali su perje među međunarodnim organizacijama i lokalnim nevladinim organizacijama u BiH. Podrška istini i procesu pomirenja verovatno će biti višemilionski projekat, ali vlast u Sarajevu niti ima, niti želi da finansira ovu komisiju. Njihovo obrazloženje je da bi komisija mogla biti izmanipulisana", piše u delu izvještaja pod nazivom "Hoće li istina zaboleti?"

Koga sve bole "Vikiliksove" istine?

Navodi se i da je rizik od političkog uplitanja u rad komisije veliki, bez obzira na izvor finansiranja i dodaje da vlast u BiH brine da će zbog ove američke donacije finansiranje suđenja za ratne zločine biti neizvesno, dok predstavnik Američkog instituta za mir Nil Kric kaže da bi komisija otkrila konačnu istoriju rata.

Meklhejni je naglasio da bi komisija radila dve do dve i po godine i da "ne bi imenovala nikoga, određivala krivičnu odgovornost, niti amnestirala".

Evropska unija bila je nezadovoljna radom tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Kristijana Švarc-Šilinga. Kako se navodi u depeši od 14. septembra 2006. godine, koju je potpisao tadašnji ambasador SAD u BiH Daglas Meklhejni, nezadovoljstvo je izraženo u vezi sa pokretanjem ustavnih reformi.

"Švarc-Šiling sebe vidi kao predvodnika ustavnih reformi u BiH i izgleda da je spreman da preduzme korake za koje mislimo da su, u stvari, loše preračunati politički rizici da bi očuvao svoju poziciju predvodnika", ističe se u depeši i dodaje da bi Švarc-Šiling mogao da naruši napore SAD da ožive ustavnu reformu nakon izbora. Navodi se i da Švarc-Šiling tvrdi da ima dozvolu Brisela za svoju strategiju ustavnih reformi.

"Iskreno, mi u to sumnjamo, kao i što sumnjamo da je Brisel pristao na jasnu strategiju za napredak reformi policije", navodi se u depeši.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.09.2011. 11:21
svaka laz na kraju izadje na videlo
Utorak 13.09.2011. 11:40
Важно је да се о ратним збивањима у БиХ почиње причати и то је показатељ да су страдања муслимана преувеличана.Истина само њима не одговара(њиховим политичарима)сигурно је да народ на све три стране жели истину.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online