Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 11.09.2011.
12:04
P. Arsić - Vesti A

Zabolela ga istina o Srebrenici

Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Bećirović, zloupotrebljavajući svoju funkciju, uputio je lično pismo predsedniku švedskog parlamenta Peru Vesterbergu u kojem je kritikovao Švedsku državnu televiziju (SVT) zbog emitovanja filma "Srebrenica - izdani grad".


 

Zbog Bećirovićevog diplomatskog skandala, Vesterbergu su zajedno pisali predsedavajući Doma naroda Ognjen Tadić i zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković, koji su prvom čoveku švedskog parlamenta pojasnili da se parlament BiH ne bavi slobodom javne reči i novinarstva u drugim zemljama.

Tadić i Živković su u pismu su informisali Vesterberga da Parlament BiH nije raspravljalo o dokumentarnom filmu "Srebrenica, izdani grad", navodeći da se obraćaju zbog situacije koja je za švedske parlamentarce neobična, ali u BiH, nažalost, ne tako retka.


Tadić i Živković ističu da Parlamentarna skupština BiH nikada nije vodila raspravu o tom filmu, niti utvrđivala bilo kakve stavove u vezi s njegovim sadržajem i eventualnim porukama koje nosi, pa tako ni one koje u pismu navodi Bećirović.


"Posebno nam je neugodno što, zbog postupka Bećirovića, moramo da Vam se obratimo ovim putem i uveravamo da u političkoj kulturi ni našeg, kao ni vašeg parlamenta, nije uobičajen postupak kakav je učinio predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH", naglasili su Tadić i Živković.

U pismu se ukazuje da sama činjenica da parlamentarac jedne države, koristeći obeležja i ime svoje zemlje, upućuje pismo kakvo je dobio Vesterberg, može da proizvede osećaj neugodnosti.
 

"Ipak Vas uveravamo da većina parlamentaraca u ovoj zemlji radi u skladu sa standardima demokratskog života i ne daje sebi za pravo da se bavi pitanjima slobode javne reči i novinarstva u drugim zemljama", objasnili su Tadić i Živković.

Bećirović je ranije u pismu Vesterbergu izrazio zaprepašćenje činjenicom da je Švedska državna televizija emitovala dokumentarni film u kojem se, kako tvrdi, "negiraju međunarodno utvrđene činjenice u BiH za vreme ratnih zbivanja". On je napisao da je uznemiren neistinama iznesenim o ratnim dešavanjima u BiH u dokumentarnom filmu, kao i najavom novih priloga na STV-u koji, kako smatra, "minimiziju genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici".

Bećirović je podsetio švedskog kolegu i na Rezoluciju o Srebrenici, koju je usvojio Evropski parlament 15. januara 2010. godine. Ovaj film izazvao je žestoka i negativna

reagovanja bošnjačko-muslimanske dijaspore, ali i njenih diplomatskih političkih krugova, a najviše bure izazvale su reči Hakije Meholjića, ratnog komandira policije u Srebrenici, koji je, između ostalog, preneo sadržaj razgovora o sudbini Srebrenice koji je s delegacijom iz tog grada imao kod muslimanskog lidera Alije Izetbegovića.

U tom razgovoru, Izetbegović je delegaciji Srebreničana preneo "ponudu" američkog predsednika Bila Klintona da "četnici uđu u Srebrenicu i pobiju pet hilada ljudi, nakon čega bi usledilo NATO bombardovanje RS". 

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.09.2011. 12:15
muje muje pukli ste ko zvecke!
Nedelja 11.09.2011. 12:18
Офуцала се јагњећа кожа на леђима, па сад реже звијери показујући свијету своје крволочне зубе!
Nedelja 11.09.2011. 13:04
Kako se ponasaju oni koji su nesto skrivili, nacinili veliki zlocin misleci da su ga dobro sakrili i ubedili svet u to kada se zlocin otkriije i svi oni razoblice pred svetom, skacu, prete, znoje se, kao da im je neko vreli ugalj prosuo za vrat... Dobra je istina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online