Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 11.08.2011.
13:50
Vestionline A

Mile Dakić izručen Hrvatskoj, Srbija mu pomaže

Mile Dakić, nekadašnji predsednik Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine, izručen je Hrvatskoj i nalazi se u pritvoru u Karlovcu, potvrđeno je u hrvatskom ministarstvu pravde.

Mile Dakić
 


Dakić je uhapšen 26. maja na graničnom prelazu Rača na osnovu međunarodne poternice koju je raspisala Hrvatska, koja ga je pre 12 godina u odsustvu osudila na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno podstrekivanja na ubistvo trojice hrvatskih policajaca avgusta 1991. godine na području opštine Krnjak nedaleko od Karlovca.
 

Hrvatska je u junu zatražila od Federacije BiH izručenje Dakića, koji je posle hapšenja bio u ekstradicionom pritvoru u Sarajevu. Dakić ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo.
 

Županijski sud u Karlovcu pravosnažno je osudio Dakića u odsustvu na 20 godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo trojice hrvatskih policajaca Mile Butine, Josipa Milčića i Zlatka Škrleca 4. avgusta 1991, a Dušan i Milan Tomić osuđeni su za ubistvo.
 

Homen: Podrška Dakiću

 

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je danas da će Srbija pružiti punu podršku nekadašnjem predsedniku Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine Miletu Dakiću.

 

 

- Srbija će pružiti punu podršku Dakiću kroz zvaničan zahtev da se postupak protiv njega što pre okonča. Tražimo da se ukine presuda na koju je u Hrvatskoj u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora i da se ponovi postupak - rekao je Homen.

 

 

Homen je istakao da će Srbija dati garanciju da se Dakić brani sa slobode, i da će, u dogovoru sa Udruženjem Srba iz Hrvatske, finansirati njegovu odbranu pred hrvatskim pravosudnim organima. Homen je precizirao da Dakić nije bio na spisku Srba osumnjičenih za ratne zločine u Hrvatskoj.

 

Državni sekretar je ocenio da postupak ekstradicije Dakića nije obavljen kako bi trebalo. On je kazao da ga je o izručenju Dakića obavestila Ambasada Srbije u BiH, a ne pravosudni organi BiH, i da Dakiću nije uručeno rešenje o ekstradiciji.

Još trojica Srba - Darko Kresojević, Đorđe Radujković i Stanko Tomić osuđeni su na po 20 godina zatvora, ali ta presuda nije pravosnažna. S obzirom da je Dakić osuđen u odsustvu, on ima zakonsko pravo da traži ponovno suđenje.
 

Mile Dakić bio je istoričar, političar i pesnik, a pre rata bio je upravnik spomen područja na Petrovoj gori kod Karlovca, gde je bila velika partizanska bolnica koju okupatori i ustaše nikad nisu otkrili.

Bio je i predsednik Komisije za ratne i zločine genocida RSK i proučavao je ustaške zločine, pa je učestvovao na naučnom skupu o zločinima u Jasenovcu i genocidu nad Srbima održanom u Banjaluci, da bi samo nekoliko časova kasnije bio uhapšen na granici.

Koalicija udruženja izbeglica osudila  izručenje

 

Koalicija udruženja izbeglica osudila je danas vlasti Bosne i Hercegovine zbog izručenja Mila Dakića Hrvatskoj, gde je u odsustvu osuđen na 20 godina za ratne
zločine.

 

Posle sastanka sa državnim sekretarom Ministarstva pravde Srbije Slobodanom Homenom, Koalicija udruženja izbjeglica je navela da su se njeni predstavnici dogovorili s Homenom da Srbija da garancije da se Dakić brani sa slobode.

 

"Ministarstvo pravde Srbije tražiće od nadležnih Hrvatske da dostave spisak osumnjičenih, optuženih i osuđenih za ostala krivična dela iz ratnog perioda", kaže se u saopštenju.

 

Koalicija udruženja izbjeglica je podsetila da je Hrvatska 2010. godine dostavila Srbiji spisak osumnjičenih, optuženih i osuđenih za ratne zločine, ali ne i za ostala krivična dela iz ratnog perioda.

 

To udruženje je upozorilo da zbog toga i dalje postoji opasnost da budu uhapšene osobe koje nisu na spisku osumnjičenih za ratne zločine u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.08.2011. 19:37
По истој оптужници би могли оптужити комплетан војнополитички врх Хрватске! Сви су они учествовали у подстицању или помагању при извршењу кривичног дела ратног злочина против Срба али нема ко написати оптужницу!? На крају крајева имају пречег посла,ваља хапсити и процесуирати оне који су како-тако бранили свој народ! Нека му је Драги Бог на помоћи а од Србије нека се не нада ничему добром јер они не штите ни своје грађане а камо ли "неког" преживелог Србина из Хрватске!!! Могли су да науче од непријатеља како се брину о "својим" заслужним борцима попут доказаних злочинаца Ганића,Див(љ)јака,Јуришића,Пурде...! Еј,моја Србијо,шта ће с тобом бити када ти твоји Срби нису важни?!
Četvrtak 11.08.2011. 20:17
Homene goni se u t.p.m.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online