Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.12.2009.
13:47
A

Istraga o masakru Srba kod Knina

Istraga zbog masakra srpskih civila i paljenja 20 kuća u zaseoku Grubori u Plavnu, kod Knina, avgusta 1995. godine, obuhvatila je 17 ljudi - Željka Sačića, bivšeg zamenika generala Mladena Markača, kojem se sudi u Hagu i 16 tadašnjih pripadnika specijalne policije MUP-a.

Pored željka Sačića, pod istragom o masakru Srba kod Knina su i 16 tadašnjih pripadnika specijalne policije


Osim Sačića, u četvrtak je uhapšeno pet aktivnih specijalaca među kojima su Berislav Garić i Frano Drlje, čija je jedinica specijalaca "dejstvovala" u Gruborima.

Nakon pokolja u Gruborima, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivan Penić tvrdio je da je u tom zaseoku izbio oružani sukob između Specijalne policije i pripadnika srpskih paravojnih jedinica.

Tvrdnju da su pobijeni srpski civili kolateralna žrtva obračuna policije s "ubačenim četnicima" izneo je i tadašnji komandant kninskog područja Ivan Čermak kome se, po komandnoj odgovornosti, zbog tog i drugih ratnih zločina, takođe sudi u Hagu.

O zločinu u Gruborima prvi je izvestio UNPROFOR, koji je snimio specijalce kako izlaze iz sela u kome su našli leševa i kuće u plamenu.

Dokazi o masakru u Grubovima prikupljeni još 2001. godine

 

Županijsko tužilaštvo u Šibeniku, na čijem je čelu tada bio Željko Žganjer, prikupilo je dokaze o ovom predmetu 2001. ali niko nije procesuiran.



Za razliku od hrvatskih vlasti koje su pokušavale zataškati slučaj, Amnesti internešenel i Hrvatški helsinški odbor izvestili javnost o situaciji, a kako niko nije odgovarao za taj zločin, on je uvršten u optužnicu po kojoj se sudi Markaču, Čermaku i Anti Gotovini.

Sačića terete iskazi dati haškim istražiocima po kojima je Sačić Čermaku govorio da Grubore treba prikazati kao slučajni incident u kojem su civili poginuli u unakrsnoj paljbi, odnosno kao posledica akcije "Oluja".

Sačić je naredio da četiri grupe od po 10-15 specijalaca istraže teren oko Grubora zbog otklanjanja moguće pretnje Vozu slobode kojim je iz Splita predsednik Franjo Tuđman trebalo da dođe u Knin.

Tri grupe su pretražile okolinu sela i nisu naišle na vanredne situacije, ali je grupa specijalaca, na čijem je čelu bio Frano Drlje, ušla u selo. Iz sela se zatim čula pucnjava, ali Drljina grupa nije podnela izveštaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online