Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 12.07.2011.
00:46
Srna A

Srbi tuže Amerikance zbog "Oluje"

Srbi iz Krajine koji žive u Americi, posle godinu dana čekanja da američko pravosuđe reaguje na njihovu tužbu protiv američkih penzionisanih generala, osnovali su Srpski krajiški sabor, koji bi trebalo uz pismeno ovlašćenje da zastupa i štiti sve Krajišnike doseljene u SAD.

"Cilj nam je da dođemo do konačne istine i pravde, i utvrdimo odgovornost američke vojske i njenih generala za genocid nad Srbima u Krajini i za stradanje srpskog naroda u Hrvatskoj", izjavio je na Saboru duhovni vođa organizacije prota Branislav Končarević.

Srbi veruju da mogu da dobiju MPRI na sudu

U SAD živi više od 20.000 Srba iz Krajine, koji su se uselili posle progona iz Hrvatske. Najviše ih je u Čikagu, Milvokiju, Rokfordu i u Kaliforniji, pišu "Večernje novosti".

Srpski krajiški sabor osnovan je u Milvokiju 18. juna.

Grupa Krajišnika, koja je registrovana u SAD pod imenom "Žrtve genocida u Krajini", predala je Federalnom sudu u Čikagu u avgustu prošle godine tužbu protiv kompanije MPRI, koja je ratovala u Hrvatskoj. U tužbi od 40 stranica agencija američkih generala MPRI tretira se kao "učesnik u genocidu".

Srpsku grupu "Žrtve genocida u Krajini" na sudu zastupaju američki advokati Entoni D'Amato, Robert Pavić, Džon Ostojić i Kevin Rodžers. Ukupna odštetu od 10,5 milijardi nastala je kao zahtev da 200.000 žrtava dobije 25.000 dolara i da se isplati pet milijardi dolara kamate od pet posto godišnje. Po američkim propisima, advokatima bi pripala trećina odštete.

"Operacija `Oluja` bila je najveća kopnena ofanziva u Evropi od Drugoga svetskog rata. Za posledicu je imala ubistva i nehuman odnos prema Srbima, nasilno proterivanje 200.000 Srba iz njihovih vekovnih domova, pljačku i uništavanje imovine vredne stotine miliona dolara", kaže srpski advokat Robert Pavić.

Svedoci Milena Jović i Živka Mijić iz Čikaga tvrde da je hrvatski ministar obrane Gojko Šušak s predstavnicima MPRI u oktobru 1994. sklopio ugovor "da isteraju Srbe iz Krajine".

"Američku firmu MPRI osnovala su osmorica bivših oficira američke vojske 1987. godine radi davanja vojnih usluga. MPRI je već jednom odgovarala zbog počinjenih strahota na Bliskom Istoku. Krajišnici iz SAD veruju da mogu da dobiju MPRI na sudu", kaže Aleksandar Žigić, novinar iz Čikaga koji prati ovaj slučaj.

Federalni sud u Čikagu o tužbi Krajišnika treba da se izjasni krajem avgusta. Ako tužba bude prihvaćena, otpočeli bi pregovori o vansudskom poravnanju i isplati za godinu dana.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.07.2011. 01:01
Srbi tuže Amerikance zbog "Oluje" --------------- Богу хвала!
Utorak 12.07.2011. 01:05
Podrska Braco i nemoj nikad da odustanete.Srbi u hrvatskoj su doziveli genocid po svim skolskim definicijama.Onaj politicki motivisan 'genocid' u Srebrenici je smesan kao i oni koji su glasali za njega.Genocid je istrebljenje ili proterivanje CELOG naroda a ne, kao u Srebrenici, obracun sa naoruzanim zlocincima u povlacenju koji nisu hteli da predaju oruzje.Genocid je nad Srbima izvrsen, osim drugih regija i u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Kninu, Petrinji, Sisku, Vukovaru, Osijeku, Obrovcu, Pristini, Urosevcu, Gnjilanu, Sar Planini, Prizrenu, Peci, Novom Pazaru, Hrvatskoj, NDH, Bosni, Hercegovini, Krajini...kratka poruka za sve genocide..Ne stanimo samo na ovoj tuzbi..Bog s vama Braco
Utorak 12.07.2011. 01:01
AKO tuzba bude prihvacena otpoceo bi proces,ali poznavajuci amere sud ce odbiti tuzbu da se ne sazna prava istina,i da ta kompanija nije tamo otisla bez saglasnosti i preporuka americke vlade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online