Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 15.06.2011.
19:22
Vestionline A

Evropa da kontroliše Hrvatsku

Hrvatske vlasti su napravile veoma ograničen napredak u rešavanju ratnih zločina i procesuiranju odgovornih, zbog čega je potreban dalji nadzor Hrvatske na putu ka Evropskoj uniji, navodi se u izveštaju koji je organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti Internešenel“ poslala Evropskoj komisiji.

AI nezadovoljan radom hrvatske Vlade: Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor
 

Kao glavne razloge, AI navodi neprimerenu reakciju hrvatske vlade na haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, pokrenut mali broj istraga u odnosu na broj zločina počinjenih nad Srbima u akcijama hrvatske vojske "Bljesak" i "Oluja", neprocesuiranje nekadašnjih visokih hrvatskih funkcionera i oficira Vladimira Šeksa i admirala Davora Domazeta Loše, kao i etničko balansiranje procesuiranju ratnih zločina, odnosno mali broj proceuiranih Hrvata.

U izveštaju AI ističe da su hrvatske vlasti u sklopu pristupnog procesa Evropskoj uniji preuzele obavezu poboljšanja situacije oko rešavanja ratnih zločina, ali da to nije urodilo konkretnim, ciljanim i sistematskim akcijama u praksi.

AI smatra da zbog izjava vladinih zvaničnika nakon aprilske presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koje, kako je ocenjeno, otkrivaju nedostatak političke volje da se zločini procesuiraju, EU treba da nastavi da meri napredak koji će Hrvatska napraviti u procesuiranju ratnih zločina, i to ne na osnovu verbalnih izjava, nego konkretnih rezultata sa terena.

AI je veoma zabrinut jer je presuda dočekana protestima i osudom visokih vladinih zvaničnika, na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor koja je rekla da je presuda neprihvatljiva.

Samo tri istrage su otvorene za zločine počinjene nad Srbima za vreme i nakon "Oluje", u kojoj je proterano nekoliko stotina hiljada Srba, pri čemu je deset pripadnika Hrvatske vojske optuženo za ubistvo 11 osoba.

Registrovana su još 24 slučaja ratnih zločina sa 156 žrtava čiji počinioci još nisu identifikovani, navodi se u izveštaju.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.06.2011. 19:45
Ulazak Hrvatske u Eu koja se pred ocima celog sveta raspada je samo farsa da prihvate promene i pocnu da uvode pravo. Dakle pocinje sa izborima i dolaskom SDP-a, posle ce da im Josipovic dodje nesta kao i nama Tadici-iako je nemerljivo.Zato sad momak skuplja bodove, da bi ih kasnije trosio. Bljesak, Sisak, Kerestinec/Velesajam, Lora, Vukovar, Ravni Kotari, Maslenica, Sibenik...jao sta ce da ih boli glava.Zato i dodje papa da im da snage za ono sta jadnu decicu ceka.Nemacka jedva ceka da jos nekim prvi put u istoriji podeli odgovornost za 2 sv rat, jer to dovodi i dr na red. Ispostovat moraju konvenciju iz Beca 2001 koju su potpisali o vracanju svih prava iz doba Decembar 90:-stanarska prava.
Sreda 15.06.2011. 20:21
Da da kako da ne.
Četvrtak 16.06.2011. 00:44
Tesko ce to ici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online