Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 29.05.2011.
16:04
Vestionline A

Sabor zabrinut zbog stanja SPC u regionu

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izrazio je zabrinutost zbog stanja na Kosovu i Metohiji, teškoća kroz koje prolaze Mitropolija crnogorsko-primorska i Republika Srpska i SPC u Bosni i Hercegovini, kao i zbog odnosa makedonskih vlasti prema Ohridskoj arhiepiskopiji.

U saopštenju Sabora, posle dvonedeljnog majskog zasedanja, navodi se da posebnu zabrinutost u dušama članova Sabora izaziva nepostojanje uslova za povratak prognanih i izbeglih sa Kosova i Metohije, kao i novo ugrožavanje srpske imovine i domova i nemogućnost obnove više od stotinu porušenih hramova...

Zabrinutost zbog Kosmeta: Manastir Gračanica

Sabor je od državnih organa Crne Gore zatražio da poštuju sopstveni Ustav, kao i prava svake crkve i verske zajednice, pa i SPC, zajamčena domaćim i međunarodnim zakonima.

"Bila bi zaista velika bruka i sramota da se po ta prava i po pravdu mora ići u Brisel, Strazbur ili Vašington", navodi se saopštenju.

Sabor SPC, takođe, traži od svih - kako domaćih političkih struktura tako i od relevantnih stranih činilaca i centara odlučivanja - da poštuju Dejtonski sporazum i da tako grade dugoročni mir u BiH.

Ugrožavanje verskih prava u Crnoj Gori

Kada je reč o Crnoj Gori, Sabor je s posebnom pažnjom razmotrio ozbiljne teškoće sa kojima se suočavaju Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije SPC koje deluju u toj državi.

Posebno se ističu pretnje da će biti srušena Crkva Svete Trojice na planini Rumiji; rušenje Hrama svetog Aleksandra Nevskog i Svete Gospođe na Svetom Stefanu;

Zahvalnost Rusima za Hram


Sabor je pozdravio bratsku spremnost Ruske pravoslavne crkve i velike ruske države da pomognu poduhvat unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save na Vračaru.

 

protivpravna namera da se Crkvi oduzmu hramovi na Ćipuru i na Kruševcu, ali i izjava sa, kako se navodi, najvišeg državnog mesta kojom se SPC osporava i pravno postojanje i pravo na postojanje u Crnoj Gori.

Javno izražene ambicije pojedinih crnogorskih političara da uređuju crkvena pitanja i da pritiscima, čak preteći silom, manipulišu identitetom i ustrojstvom Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sa neskrivenom željom da je učine instrumentom svojih političkih zamisli, programsko opredeljenje vladajuće crnogorske stranke Demokratske partije socijalista da agresivno oblikuje crkveni život pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori, kako ističe Sabor, predstavlja ugrožavanje elementarnih ljudskih prava i verskih sloboda.

To predstavlja poricanje sekularnog karaktera države Crne Gore i odbacivanje demokratskog načela odvojenosti Crkve i države, kao i otvoreno uvođenje davno prevaziđene socijalne kategorije, kategorije građana drugog reda, i to na osnovu verske i etničke pripadnosti, navodi Sabor.

Građani RS imaju pravo na referendum

Učesnici Sabora su, takođe, izrazili zabrinutost zbog teškoća kroz koje prolazi Republika Srpska, a samim tim i SPC u Bosni i Hercegovni. Sabor je, kako se navodi, uveren da i građani Republike Srpske, poput građana u savremnim demokratskim državama uopšte, imaju pravo na slobodno plebiscitarno izjašnjavanje o pitanjima koja smatraju važnim, jer je to pravo najizrazitiji, ako ne i jedini primer neposredne demokratije.

Progon Ohridske arhiepiskopije

Najviše zakonodavno telo SPC je konstatovalo da, uprkos kritikama međunarodnih organizacija da krše verske slobode i ljudska prava, vlasti u Makedoniji istrajavaju na progonu kanonskog arhiepiskopa ohridskog Jovana i odbijaju da registruju Ohridsku arhiepiskopiju, autonomnu Pravoslavnu crkvu koja je u punom jedinstvu sa svim pravoslavnim crkvama u svetu.

Saborski oci najoštrije osuđuju nedavno nasilničko ponašanje prema jednom arhijereju, sveštenomonasima i vernicima Ohridske arhiepiskopije, i to za vreme vršenja bogosluženja u Kavadarcima koje je, kako se navodi, bilo podstaknuto i naručeno od jednog tamošnjeg episkopa u raskolu.

Reorganizacija eparhija

U saopštenju se navodi da je Sabor izvršio reorganizaciju i arondaciju pojedinih eparhija u Srbiji, u Evropi, u Americi i u Australiji, a većina upražnjenih episkopskih katedri je popunjena, dok su za neke, do daljnjeg, postavljeni episkopi administratori.

Odloženo je, do daljnjeg, izdvajanje novih eparhija iz Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, kao i obnova Raške eparhije, dok se ne steknu neophodni uslovi za to.

Poziv vaseljenskom patrijarhu


Razmatrajući pitanje predstojećeg svečanog obeležavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta (313-2013) u Nišu, rodnom gradu svetog cara Konstantina, arhijereji SPC su uputili pismo vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju u kome se zalažu za što skorije sazivanje Svetog i Velikog sabora pravoslavne crkve.

Sabor je pozdravio vraćanje verske službe u Vojsku Srbije, kao i odluku države o vraćanju crkvenih knjiga.

Za nove članove Sinoda izabrani su episkopi sremski Vasilije, bački Irinej, šumadijski Jovan i budimljansko-nikšićki Joanikije.
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.05.2011. 16:38
Kad se crkva uortači sa izdajničkom vlašću, onda nastaju ovakvi problemi i raskoli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online