Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 29.04.2011.
16:38
Srna A

Dodik ima odgovor na eventualne sankcije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ima odgovor na eventualne sankcije međunarodne zajednice, ali da to nije način na koji bi Bajna Luka mogla da revidira odluku o referendumu.

Dodik je rekao da će referendum biti sproveden, da će on lično braniti interese naroda RS i Ustav RS, a da je "prijetnja znak nemoći i arogancije onog ko prijeti".

Ima odgovor na sankcije - Milorad Dodik

"Neka visoki predstavnik zatraži zasjedanje Narodne skupštine RS, to bi bilo demokratski, ali on to nije učinio i ja nemam namjeru da se osvrćem na njegove medijske izjave", rekao je Dodik, nakon sastanka sa izvršnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju u Zajedničkoj službi inostranih poslova EU Miroslavom Lajčakom.

Dodik je istakao da će Narodna skupština RS, tek ako joj se obrati visoki predstavnik i objasni svoje razloge, moći da odluči hoće li ili neće da revidira svoje odluke.

Lajčak je nakon sastanka rekao da ostaje pri svojim stavovima o referendumu, te da je to pitanje primarne odgovornosti visokog predstavnika u BiH, čija će reakcija biti "adekvatna".

On je naglasio da je u Banjaluku došao da čuje stavove političkih predstavnika, a da trenutno niko nema interes da zaoštrava situaciju.

SDS: Sankcije nas vraćaju 10 godina unazad

U odbranu prava na referendum stala je i Srpska demokratska stranka. Predsednik SDS-a Mladen Bosić apelovao je na Lajčaka da prihvati činjenicu da građani RS imaju pravo da se izjasne na referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH.

"SDS smatra da bi bilo kakve sankcije protiv Republike Srpske ili bilo kog pojedinca iz Srpske vratile BiH 10 godina unazad", rekao je Bosić nakon sastanka sa Lajčakom.

Navodeći da SDS brani pravo Srpske da se izjasni o svakom pitanju na referendumu, Bosić je rekao da je Lajčak prenio da za EU nije prihvatljivo pitanje predloženo za referendum, a ne sam referendum.

Bosić je dodao da Lajčak nije vršio pritisak na SDS da povuče svoju podršku referendumu.


Incko da poštuje volju srpskog naroda

Civilni sektor u Republici Srpskoj zatražio je od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da ne čini ništa što bi ugrozilo demokratsku volju srpskog naroda i suverenitet RS.

Traže od Incka da poštuje volju srpskog naroda

"Ta demokratska volja i suverenitet ne nanose štetu nikome, niti ugrožavaju bilo čije interese, jer Socijalistička Republika BiH se raspala ratom u procesu razbijanja Jugoslavije, a Dejtonska BiH nastala je međunarodnim ugovorom tako što su Federacija i Srpska prenijele dio svojih prava i obaveza na institucije BiH, kao zajedničke organe, a suverenitet, to najviše pravo, ostao je u entitetima", navodi se u otvorenom pismu koje je Incku uputila nevladina organizacija "Izbor je naš" iz Banjaluke.

Od Incka je zatraženo i da se ne svrstava ni na jednu stranu u BiH i da se ne krije iza nepostojeće međunarodne zajednice.

Civilni sektor je u pismu visokom predstavniku poručio da je - za referendum.

"Bilo bi dobro da svijetu pošaljete poruku da je eksperiment višenacionalne države BiH, i pored silnih pritisaka da uspije, propao", poručili su građani Incku, podsećajući da je u svetu trend razgradnje višenacionalnih država, što potvrđuju stavovi vlasti u Nemačkoj i Francuskoj o propasti multikulturalizma.

POVEZANE VESTI

Petak 29.04.2011. 16:44
tako je milorade. pokazao si im mu*a. a sad mogu da se posluze i srpskom kobasicom. posebno incko.
Petak 29.04.2011. 17:01
kakve sankcije? samo napred dosta je laži.
Petak 29.04.2011. 17:37
Cekajte molim, ako se sjecam Srbima pripada 51% Bosne a "ostalima" 49%. Znaci Srbi su (na nasu srecu) ubjedljiva vecina, koja ima pravo na svaki referendum ako im se digne ili nesto ne svidja. Onima kojima se ne svidja sa Srbima neka izvole i neka idu, neka se odvoje....ili sta vec hoce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online