Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 29.04.2011.
04:17
Srna A

"Sisački gromovi" izvršili masakr u Dvoru na Uni?

Srpski civili koji su 1995. godine pobijeni u Osnovnoj školi "Dvor" u istoimenoj hrvatskoj opštini najvjerovatnije su znali da ih čeka smrt, jer je medicinsko osoblje koje se o njima brinulo pobeglo neposredno pre dolaska ubica u školsku zgradu.

Iza masakra počinjenog dan nakon službenog završetka akcije "Oluja" stoje hrvatski vojnici, kaže Milorad Pribičević, koji je od 1996. do 2006. godine bio službenik banjalučke kancelarije Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" i koji već duže istražuje slučaj "Dvor".

Dvor na Uni

Pribičević, koji je živeo u tadašnjem Dvoru na Uni, a sada je nastanjen u Banjaluci smatra da su zločin počinili ili pripadnici Sunjske bojne ili "Sisački gromovi".

"Bliže istini je da su starce invalide u školi izrešetali pripadnici Sunjske bojne", rekao je Pribičević za "Nezavisne novine".

On je tokom istraživanja najiscrpnije informacije dobio od medicinske sestre koja je u školi u Dvoru negovala invalide dopremljene iz staračkog doma u Petrinji, koji je sada zatvoren. Ova žena, koja sada živi u Australiji, ispričala mu je da je zajedno sa ostalim osobljem i pokretnim štićenicima staračkog doma pobegla pred dolazak vojnika, dok su oni koji nisu mogli da hodaju ostali u otključanoj školi.

"Neko ih je, međutim, zaključao, pa su Hrvati provaljivali eksplozivnim napravama kako bi ušli u školu i pobili ih", navodi Pribičević. On je demantovao priče da iza stravičnih ubistava stoje Srbi.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine formiralo je predmet u vezi sa ubistvima u Dvoru, dok je Županijsko tužilaštvo u Sisku zatražilo od policije da sprovede kriminalističku istragu o ovom ratnom zločinu.

Stravično pogubljenje devetoro srpskih invalida u Dvoru aktuelizovano je nakon što je danski vojnik Jan Velendorf, pripadnik "plavih šlemova" UN, priznao da je 200 danskih vojnika nemo gledalo masakr nad Srbima. Vojnik, kako je otkrio, više nije mogao da ćuti jer je zbog zločina dugo patio.

Srpsko tužilaštvo traži svedočenje danskog vojnika

 

Bruno Vekarić

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je formiran predmet o ratnom zločinu nad srpskim civilima u Dvoru na Uni u avgustu 1995 i da će srpsko Tužilaštvo za ratne zločine uputiti zvaničan dopis tužilaštvu Danske da sasluša vojnika Jana Velendorfa, pripadnika "plavih šlemova".

 

"Očekujemo da dansko tužilaštvo reaguje na obelodanjivanje takvog zločina i kao svedoka ispita očevica. Na osnovu te informacije, formirali smo predmet i u kontaktu smo s Državnim odvetništvom Hrvatske.

 

U toku su i provere da li je haško tužilaštvo uvrstilo ovaj događaj u neki od svojih predmeta, jer u tom slučaju ne može biti procesuiran nigde drugde", kazao je Vekarić "Politici".

 

On je dodao da naše tužilaštvo ima veoma dobru saradnju sa danskim kolegama.

Kako navodi "Politika", ovaj događaj bio je predmet istrage haškog tužilaštva, ali tada nisu saslušani izvesni svedoci iz Republike Srpske.

 

"Ne bi bilo teško ispitati ko je počinio zločin"

 

Na vesti o masakru u Dvoru, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba Zoran Pusić, koji godinama istražuje ratne zločine, založio se za procesuiranje počinilaca tog teškog zlodela.

 

"Ne bi trebalo biti preteško ispitati ko je počinilac, jer je to strašan ratni zločin", izjavio je Pusić. Ističući da je "moguće da je zločin počinio bilo ko s tri strane koje se međusobno optužuju", on je naglasio da je "Hrvatska najpozvanija da to istraži, jer su pobijeni njeni građani i to se dogodilo na njenoj teritoriji".

 

Navodeći da priče o zločinu u Dvoru nije izmišljotina danskih vojnika, jer se o tome već pisalo posle rata, Pusić je ukazao na to da su vojnici o masakru javili svojim pretpostavljenima koji su im rekli da samo gledaju i ne reaguju, što im je svakako ostalo u sećanju.

 

"Tako što, doduše u mnogo manjoj meri, slično je kao kod Holanđana u vezi sa masakrom u Srebrenici, jer ni oni nisu reagovali, gledajući zločon koji se dogodio pred njihovim očima.

 

I dok je u Srebrenici odnos snaga bio takav da je pitanja da li su to mogli sprečti, naročito kad je Jasuši Akaši zabranio udare na položaje Vojske RS, prema svedočenju Danaca, u Dvoru su imali dovoljno snaga da to spreče", rekao je Pusić nakon tribine o procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

 

Devetoro hendikepiranih civila različite starosti 8. avgusta 1995. poslepodne ubili su ručnim bombama i automatskim oružjem 12 lica u maskirnim uniformama bez oznaka jedinica.

 

O tome su za Uskrs javno progovorili danski vojnici koji su gledali masakr.

POVEZANE VESTI

Petak 29.04.2011. 08:09
....efikasno ovo "srpsko" tuzilashtvo.....da sam ubio nekog bio bi' siguran da cu se naziveti bar do stote bez straha od kazne.....naravno samo u sluchaju da sam ubijao Srbe....u obrnutom sluchaju su vrrrrrrlo rapidni iliti brzi.....a i lepe kazne dele Srbima....josh nisam video da su osudili nekog zbog zlochina nad Srbima....krvat zamenik tuzioca zvani Bruno je vrlo effi kad treba skinuti glavu Srbinu(tipichno za ustashe) i vrlo NE effi kad treba osuditi one koji su vec skidali glave Srbima(tipichno za sve fashiste)......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online