Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 25.04.2011.
21:26
Srna A

Hrvatska istražuje ko je odao Brionske transkripte

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor potvrdila je danas da je pokrenuta istraga o tome ko je od hrvatskih zvaničnika predao Haškom sudu transkripte Brionskog sastanka na kojem je dogovoreno proterivanje Srba u vojnoj akciji "Oluja".

Hrvatska istražuje ko je sarađivao sa Hagom: Jadranka Kosor

"To sam već najavila, kao što znate, i na tom poslu se već radi", kratko je odgovorila predsednica hrvatske Vlade na pitanje novinara da li će biti istrage o "Brionskim transkiptima".

Kako podsećaju hrvatski mediji, prvo je bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić rekao da je transkripte Hagu predala Protivobaveštajna agencija (POA), čiji je direktor tada bio Tomislav Karamarko, sadšnji ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Karamarko je brzo odgovorio da je "POA dobila zadatak i pokušala da utvrdi verodostojnost dokumenata", te da je taj slučaj iz aprila 2005. godine bio jedini dodir ove službe sa tim dokumentom.

U javnosti se potom pojavio i drugi deo Mesićevog komentara o transkriptu u kojima je tvrdio da je kao predsednik države 2000. godine od svog prethodnika nije preuzeo svu dokumentaciju, jer je deo nedostajao. Za to je Mesić optužio Ivana Jarnjaka, tadašnjeg šefa Kancelarije za nacinalnu bezbednost Vladimira Šeksa i Miroslava Tuđmana. Sva trojica su ga demantovala.

Splitska i zadarska Hvidra zatražile su ranije od hrvatskog državnog tužioca Mladena Bajića da pokrene istragu protiv Mesića jer je nelegalno dostavio Haškom tribunalu Brionske transkripte.

Brionske transkripte pojedini u Hrvatskoj smatraju glavnim dokazom Haškog suda u dokazivanju zločinačkog poduhvata protiv Srba iz Krajine.

Ovi transkripti su razgovor hrvatskog državnog i vojnog vrha, na čelu sa Franjom Tuđmanom, uoči akcije "Oluja", 5. avgusta 1995. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.04.2011. 21:32
....znaci nije bitno sto su planirali i sproveli genocid...to je za njih u redu....ali nije u redu da se to sazna....kakav moral....ove ustase su istruleli lesevi koji hodaju i pricaju....
Ponedeljak 25.04.2011. 21:36
Hrvatska vlada trazi IZDAJICE u svojim redovima?A sta rade nase vlade od 5 oktombra IZRUCUJU Srpske HEROJE Haskom kazamatu i niko se u Srbiji ne buni.Za dva ustaska generala Hrvatska se cela digla na noge,a sta mi radimo iako nam je celo DRZAVNO-VOJNO-POLICIJSKO rukovodstvo u Haskom Kazamatu (i svi znamo nase IZDAJICE) -NISTA.Dokle to da trpimo narode Srpski.
Ponedeljak 25.04.2011. 23:17
ko? pa zna se,pera ložač pošto mujo i haso nisu bili u blizini.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online