Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 23.04.2011.
21:26
A

"Amerika kriva za 'Oluju' koliko i Hrvatska"

Da Amerika nije to što jeste penzionisani američki generali bi možda bili izvedni na sud zajedno sa hrvatskim generalima osuđenim za operaciju "Oluja", ovako oni ostaju bogati a generali Gotovina i Markač idu u zatvor na 24 i 18 godina, ocenio je bivši američki ambasador Den Simpson.

Protest podrške Gotovini u Hrvatskoj
 

U autorskom komentaru za "Pitsburg Post-Gazet", Simpson objašnjava pozadinu podrške Klintonove administracije Hrvatskoj i događaje koji su prethodili proterivanju Srba iz Krajine i ocenjuje da je "teško reći da li je Amerikancima danas išta bolje zbog ishoda koji su proizveli doprinevši uspehu hrvatskih vojnih snaga", prenose beogradski mediji.

On podseća da za podršku snagama Franje Tuđmana, koji bi, po njemu, "bio podjednako loš kao Milošević da su im pozicije bile obrnute i da je Tuđman imao na raspolaganju Jugoslovensku armiju", nije bila zadužena neka zvanična agencija američke vlade već podugovarač, odnosno privatna kompanija pod nazivom "Militari Profešonal Risorses Inc" (MPRI).

To je Vašingtonu delovalo "politički ispravnije", i ujedno olakšavalo administraciji da izbegne mešanje Kongresa, objašnjava Simpson, koji je kao američki diplomata svojevremeno službovao u BiH.

"MPRI je bio sastavljen od penzionisanih američkih vojnih funkcionera, koji su bili spremni za malo avanture i da zarade koji dolar, a ujedno imali bliske veze sa američkim vojnim kapacitetima i snabdevačima oružja. Hrvatima su bili potrebni obuka i oružje, američki oficiri su tražili interesantan i unosan posao", navodi Simpson.

Zahvaljujući američkoj vojnoj veštini planiranja i opremi, nove hrvatske oružane snage su ubrzo počele da dobijaju bitke protiv Srba, dok je američka vlada zahvaljujući MPRI mogla da se distancira od bilo kakvih zlodela u koja su se upuštale hrvatske snage, iznosi se u tekstu, pod naslovom "Balkan: Gde duhovi šetaju".

POVEZANE VESTI

Subota 23.04.2011. 21:37
Pustaju ih Ameri niz vodu-dakle privatna americka firma, ne kongres. Uskoro ce i Vatikan da ih pusti niz vodu jer su mu trenutno mnogobrojni pravoslavci vazniji nego malobrojni katolici Hrvati.Vatikan je prvenstveno politicki objekt , pa onda crkveni.Koliko-to cemo da vidimo kad poseti Hrvatsku u Junu.Onda tuzba za genocid, pa i Nemci da ih puste deleci odgovornost za drugi svetski rat.
Subota 23.04.2011. 22:06
Ово што се дешавају ове назови позитивне промене Света према Србији, је награда за екуменизам који се спроводи у Србији.Биће благонаклони док нам не укину Православље а после...Тако ради ђаво ,даје ти све док ти Душу не узме после иди где оћеш ти си његов јер си загризао мамац. ПАЗИТЕ ДА ВАС КО НЕ ПРЕВАРИ+++
Petak 13.05.2011. 13:57
necisti. nema razlike. ustase...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online